Det är illa att vara cynisk?

Det är aldrig lätt att tilldela värden bra eller dålig till någon viss beteende eller övertygelse. Vad som kan ses som en dålig princip idag kan visa sig vara fördelaktigt hundratals år från nu. I detta fall, cynisk är inte nödvändigtvis bra eller dåligt i en omedelbar känsla. En person kan se en politiker agerande som altruistisk, medan en mer cynisk person kan se exakt samma åtgärder som egennyttiga. Båda synpunkter kan anses vara giltiga till historien bekräftar de faktiska omständigheterna.

Problemet med att vara cynisk är samma som alltför skeptisk, pragmatisk, stoiker eller analytiska. Anläggning för hårt på en viss filosofi eller moraliska strukturen kanske inte det mest hälsosamma sättet att närma sig livets ständiga förändringar. Att vara alltför cynisk om motiv för andra kan leda till ett liv i total misstro och bittra besvikelser. Varje gång en stund, en ren vänlighet eller filantropisk verksamhet eller välgörenhet händer för altruistiska skäl, så att vara alltför cynisk för att uppskatta de grundläggande godhet andra kan vara socialt förödande. Det är en sådan sak som en hälsosam nivå av cynism, dock. Det finns ett gammalt talesätt som en pessimist är sällan besviken, och samma filosofi gäller för den cyniska bland oss. En cynisk undersökande journalist, till exempel, kan ha tillräckligt misstro mot statliga institutioner att hålla statliga tjänstemän till svars för sina handlingar. Många arbetssökande måste kunna imponera på den mest cyniska ledamot i ett utskott innan landning positionen. Cynisk, kan åtminstone i den friskaste bemärkelse, faktiskt vara en tillgång i vissa yrken som kräver ett kritiskt öga eller en känsla av urskiljning. Simon Cowell, det ascerbic domare American Idol , kan vara cynisk om musikbranschen, men hans cynism gör det möjligt för honom att känna en riktig talang.

I allmänhet är det dock sällan bra att ses av andra som helt cyniskt. Ordet "cynisk" är nästan alltid tillsammans med andra negativa egenskaper som bitter eller arg. Lite cynism går ofta en lång väg, ungefär som sarkasm eller pessimism. Så småningom andra kan förutse ett cyniskt svar och undvika risken för att delta i konversationer helt och hållet. Cynisk kan fungera som en försvarsmekanism mot dem som verkligen egennyttiga avsikter, men denna brist på tillit kan också orsaka en cyniker att gå miste om några av livets glädjeämnen också.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.