Vilka är stängt antagen?

Stängt adoption är en adoption där register för antagandet hålls slutna, skapar en situation där födseln föräldern inte inblandad i den adopterades liv. Du kan också höra stängd antas kallad "hemliga" eller "traditionell" adoption, även om det inte i själva verket traditionell alls. Stängt antagande uppstod till stor del på 20th Century, som svar på den förändrade sociala värden om antagande. Motsatsen till en sluten antagande är en öppen adoption, där registren är öppna, skapa möjligheter för kontakt mellan födelse förälder och adoptivfamiljen.

I ett klassiskt stängd antagandet är biologiska föräldrar väljer att ge sitt barn för adoption under graviditeten och de kontaktar en adoption byrå, som hanterar placeringen. När barnet är fött, födelse modern avstår från barnet, och han eller hon ges till adoptivfamiljen. Barnets födelseattest kan ändras för att avspegla antagandet, och den biologiska mor inte ges någon information om adoptivfamiljen. Det finns fördelar och nackdelar med stängda antagande. Vissa biologiska föräldrar känner att det erbjuder stängning, tillåta dem att gå vidare efter förlossningen, och en del även värdet av sekretessbestämmelserna, särskilt om de skulle ha en utomäktenskaplig affär eller så rädd för kritik för att vara ogifta mödrar. Adoptivfamiljer ibland uppskattar enkelheten i slutna antas, eftersom den utgör hinder för ett försök att få barnet tillbaka, eller förvirring om coparenting, och dessutom skyddar barnet från födseln instabila familjer. En del människor känner att stängd antagande är ytterst problematiskt. Den inför en situation där ett barn aldrig kan bli informerad om hans eller hennes adoptiv status, som kan orsaka problem senare i barnets liv, särskilt om adoptivföräldrarna barnets biologiska föräldrar har släkthistorier av hälsoproblem. Det minskar också barnet ur hans eller hennes arv, och det kan göra adopterade barn känner sina biologiska föräldrar inte vill ha dem, eftersom den erbjuder ingen möjlighet för biologiska föräldrar att informera om skälen bakom valet att ge barnet upp för antagande. Vissa människor upplever också att stängas antagandet skapar känslor av skam kring ämnet för antagande.

Flera organisationer underlätta kontakten mellan biologiska föräldrar och adoptivbarn som är intresserade av att ansluta senare under liv. Dessa grupper ger register sökningar eller erbjuda register av människor som söker varandra. I en situation där ett barn eller biologiska mor vill komma i kontakt, kommer ett brev normalt skickas av en utomstående mellanhand, vilket tyder på att kontakten är önskade och lämnar beslutet upp till mottagaren av brevet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.