Vad är kreativt kaos?

Många som arbetar inom kreativa områden som ofta föredrar en kaotisk och oordnad miljön omkring dem medan de arbetar med nya idéer eller projekt. Konstnären Pablo Picasso sade en gång "en handling av konst börjar som en handling av förstörelse", som beskriver det fenomen som kallas "kreativt kaos" ganska bra. Kreativt kaos uppstår när etablerade mönster förstörs, med hopp om något nytt till följd av positiva kaos av förstörelsen. Kreativa människor skulle anse detta ögonblick ett genombrott, som ett nytt och oväntat resultat reser sig ur spillrorna av en tidigare kreativ stötesten.

Enligt ett gammalt talesätt kan man inte göra en omelett utan att knäcka några ägg. När det gäller kreativt kaos, kan man inte göra en ny spännande ägg maträtt utan att bränna upp flera stekpannor och bryta dussintals ägg. Människor som trivs på kreativa kaos är ofta mest bekvämt vid tidpunkten för upptäckt och utanför, inte veckor eller månader av experiment som ledde fram till det. Det är därför det är så vanligt att hitta en kreativ person kontor fyllt till taket med skräp och effluvia. Oro för ordning och sanitet är underordnade spänningen kring en ny upptäckt.

Bruket av kreativt kaos på arbetsplatsen har länge varit en källa till kontroverser. Vissa anställda vars arbete kräver stor kreativitet ofta befinner sig i strid med handledare som inte förstår deras behov av kreativt kaos. En konstnär som arbetar ensam i en studio eller en författare som arbetar på kontor kan ha möjlighet att arbeta i kreativa kaos, men företagens anställda som arbetar inom reklam och grafisk kanske inte har den lyxen. Upprätthålla en balans mellan ordning och kreativt kaos kan vara utmanande för företag som behöver medarbetare med kreativa bakgrunder.

Termen "kreativt kaos" har också tillämpats på geopolitiska förhållanden som kriget i Irak. Det finns en politisk teori som föreslår att en ny och effektiv regering system kommer att uppstå först efter de gamla regimerna har förstörts eller neutraliseras. Denna tillämpning av kreativt kaos används ofta som motivering för krig, eftersom den enda beprövade sättet att utplåna en hel korrupt regering är genom militär överlägsenhet. Medan successfulness av detta "kreativt kaos" teorin fortfarande kan vara obevisade, men det påpekar både de positiva och negativa aspekterna av att söka nya tillväxt efter förstörelse och kaos.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.