Vad är ett flicknamn?

Ett flicknamn är det sista namnet som används av en kvinna innan hon gifter sig, i kulturer där kvinnor byta efternamn på att gifta sig. En del människor föredrar att använda termen "födelsenamn," särskilt när det gäller kvinnor som byter namn innan de gifter sig. Som regel är en kvinnas flicknamn sin fars efternamn, speglar PATRILINEAL system påbrå som dominerar många kulturer.

Om en kvinna är född med namnet "Jane Smith" och hon väljer att gifta sig "John Jones," hon kan välja att byta sitt efternamn till Jones, blir "Jane Jones. "I det här fallet," Svensson "skulle vara Jane's flicknamn. Vissa kvinnor föredrar att behålla sitt flicknamn, antingen med namn som ogift ensam eller hyphenating deras efternamn, blir "Jane Smith-Jones" i exemplet ovan.

Bruket att ändra sitt namn efter äktenskapet är kontroversiell bland vissa grupper. Vissa personer anser att det är patriarkalt, koppla namnbytet med en identifiering av en kvinna som mannens egendom, i en mening. Andra anser att det helt enkelt undergräver kvinnans personliga identitet, att avslå hennes egen lång släkthistoria. För yrkesverksamma kvinnor i synnerhet, att hålla ett flicknamn kan vara en fråga om karriär, särskilt om de blev kända före äktenskapet. Det finns flera sätt att ange ett flicknamn i text. Genom att använda vår Jane Smith från ovan kan hennes namn skrivas "Jane Jones född Smith" eller "Jane (Smith) Jones. " Många släktforskare vill ange flicknamn kvinnor i deras släktträd för att göra det lättare att spåra familjen historien om en familjs kvinnor. Vissa kvinnor kan också använda detta format i formell korrespondens, särskilt om de är nyligen gift, så att alla mottagare av ett brev veta vem meddelandet kommer ifrån. Som en allmän regel, är ett rättsligt förfarande som krävs för att ändra sitt namn efter äktenskapet, även om avgifterna är ofta minimal att göra det så enkelt som möjligt. Kvinnor kan också välja att lämna sitt flicknamn intakta lagligt, men att använda ett namn som gift socialt. När du ändrar ett namn som ogift, är det viktigt att se till att det ändras om alla rättsliga handlingar och identitet, för att se till att det inte blir någon sammanblandning.

Många finansiella institutioner använder flicknamn som säkerhetskoder, ber kunderna att bekräfta sin identitet genom att ange det namn som ogift på en mamma eller mormor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.