Vad är ett afrodisiakum?

afrodisiakum är ett ämne eller en verksamhet som är tänkt att öka sexuellt intresse och lust. Ett flertal ämnen genom historien har använts som afrodisiaka och vissa kulturer har utvecklat sina egna afrodisiakum ritualer som dansar som framhäver skönheten i kvinnlig gestalt med målet att väcka publiken. Effekten av olika afrodisiaka är föremål för diskussion, eftersom små vetenskaplig studie har utförts på dessa ämnen. Av större betydelse är problemet att vissa afrodisiaka, såsom noshörningshorn, sätter utrotningshotade djur som riskerar att utrotas.

Termen kommer från Afrodite, den grekiska gudinnan av sensualitet och kärlek. Grekerna som sexuell njutning som aphrodisia , så det är självklart att ett ämne som förstärker denna erfarenhet skulle bli känt som ett afrodisiakum. Många moderna afrodisiakum livsmedel har behandlats som sådan sedan urminnes tider, visar en nästan universell mänsklig intresse av att stärka sexuella erfarenheter. är många livsmedel anses afrodisiaka, inklusive några överraskande mat som rucola, vitlök, senap och sparris . I vissa kulturer är konsumtionen av särskilda örter skulle öka sexuell lust, och många samhällen även föreskriva animaliska produkter som afrodisiaka. I vissa fall är dessa livsmedel är exempel på så kallade "sympatisk magi", och de väljs på grund av sin form eller egenskaperna hos de djur som de kommer från. Tiger penis och noshörningshorn, till exempel, används som afrodisiaka eftersom dessa djur är viril och stark.

Några klassiska exempel på afrodisiaka införa choklad, fikon, anis, mandel, ostron, kaffe, lakrits, honung, vanilj, vin och tryffel. Del av dessa livsmedel klart ha psykoaktiva effekter, vilket är fallet med vin, och andra har suggestiva former, som fikon. Många av dessa livsmedel var även exotiska och dyra vid en punkt i de kulturer där de används som afrodisiaka, vilket tyder på att utställningar av rikedom och makt kan vara sexuellt stimulerande för vissa människor. De har också berusande och lockande dofter. P

Frukter som ananas, bananer, och många bär används också som afrodisiaka, kanske för att de kan matas för hand i en retas spel. Många kryddor som muskot och ingefära betraktas också afrodisiaka, eftersom de krydda upp en måltid och ett förfarande som kan följa. En förvånande afrodisiakum är avokado, det aztekiska ordet för avokadoträdet är ahuacuatl , som betyder "testikel träd", en hänvisning till den suggestiva form av avokado på grenen.

Många studenter psykologi tror att afrodisiaka faktiskt fungerar på principen om en placeboeffekt. Huvudsak människor förväntar dem att arbeta, så de gör. Detta är dock uppenbarligen inte fallet för en del psykofarmaka, som tycktes leda till euforiska och upphetsad stater även om konsumenten inte är medveten om att han eller hon har tagit en drog. Det finns ingen anledning att inte njuta av afrodisiaka på en dag, de flesta av dem är läckra och också ganska bra för dig, och plockmat kan säkert ställa stämningen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.