Vad är en kompromiss?

En kompromiss är en förhandling mellan två eller flera parter, vare sig individer eller grupper som hjälper till att nå en ömsesidigt överenskomna beslut. Viktigt att idén om en ömsesidig överenskommelse är att varje person /grupp som deltar i avtalet måste fatta beslutet att avstå från vissa av de saker han /hon /de vill för att förhoppningsvis få de saker som mest önskade. Kompromiss finns i alla delar av livet: i fråga om affärer, relationer och så vidare. Även personligen, kan en person behöva kompromissa med sig själv för att nå de mest fungerande system för att uppnå ett liv. relationer, såsom makar relationer, det är säkert överens om att förmågan att kompromissa kan öka varje partners upplevelse av relationen. Eftersom människor är individer, det är sällan så att två personer kommer överens om allt. Ju mer rimliga bland oss har möjlighet att förhandla med partners för att ge upp saker som inte är viktiga, och att få saker som är. Enkel kompromisser finns i det dagliga livet. Ett par skulle kunna göra kompromisser om andelen hushållsarbete varje partner ska göra, utan det sätt på vilket barn föds upp, eller bara de specifika uppgifter som varje person behöver göra för dagen. Ett par som bestämmer sig en person kommer att hämta barnen medan de andra stannar hemma för att göra tvätten har gjort en kompromiss. Varken kanske särskilt vill någon av dessa sysslor, men de få saker gjorda som behövs för att livet flyter smidigt.

Omvänt par som inte kan kompromissa tenderar att ha stora bekymmer. När vardera parten i ett äktenskap ser sig själva som har rätt till mer än den andra parten, kan kompromisser vara mycket svåra att nå. Om en partner är övertygad om att inte göra några eftergifter, måste den andra parten besluta att antingen gå med allting och låta en enda partner är dominerande, eller att försöka argumentera ut. Par kan spendera tid i terapi lära sig att göra eftergifter och att värdera deras partner. I näringslivet finns många situationer där kompromisser måste uppnås. Ibland du inte får ett val. En boss kan berätta att han behöver arbete, och det finns inget du kan förhandla eller efterfrågan som boss i gengäld. Å andra sidan är en plats där kompromisser ofta nås genom arbete förhandlingar. Facket och cheferna för företag måste ofta nå ömsesidiga avtal som är acceptabel för alla parter. Arbetstagare kan önska större löner, men kan komma att flyttas över flexibla för att uppnå dem. När två grupper förhandla, båda överens om att ta mindre men ändå få ut något, ofta i mycket konkret sätt och genom processer såsom medling. Underlåtenhet att kompromissa kan leda till att arbetstagare som strejkar och vägrar att återvända till sina arbeten till problem på jobbet är lösta.

Att vara kompromisslös är inte alltid negativt. En person med en obeveklig känsla för etik är inte lätt styras att bli mindre etisk. Men att ständigt stel i alla aspekter av livet öppnar du upp till en ständig kamp på många fronter. Som människa är det viktigt att bestämma vilka områden i ditt liv är viktigast, och vilka områden i ditt liv, arbete eller relationer kan vara mer flexibelt byggas. Frasen, "plocka dina strider," gäller väl för förståelsen av kompromiss. Bestäm när du kan göra eftergifter för att undvika ständiga striderna med föräldrar, makar, barn, chefer eller andra.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.