Vad är en Wishing Well?

Många kulturer genom historien har betraktas vatten som en helig gåva från gudarna, på grund av dess livsviktigt för mänskligt liv och överraskande sällsynthet i en drickbar form. Tanken på en önskebrunn, en samling vatten som kommer att ge önskemål, kommer från denna tradition. Wishing brunnar finns över hela världen, allt från konstgjorda fontäner som tros vara lycklig att naturliga källor som sägs ha ovanliga befogenheter. Många tror att vill brunnar dofta av vidskepelse, men många av dem kastar utbud av mynt i fontäner och brunnar ändå, för säkerhets skull.

Tanken med vatten som ett heligt objekt är en gammal en. Många religioner view vatten som rena, på grund av de tydliga färg och minimala smak. Drickbart vatten är också ytterst sällsynt med tanke på det överflöd av vatten på jorden, så när tidigt folk hittade fjädrar, brunnar och andra fyndigheter av vatten, är det inte förvånande att de skrivit utseendet av vatten till gudarna. Många vidskepelser förknippades med vatten från hedniska religioner, inklusive tron att om någon tittar in i en önskebrunn på midsommardagen, skulle vattnet avslöja inför betraktarens make skall. Eftersom dricksvatten är så livsnödvändig, de flesta kulturer byggnader såsom brunnar för att skydda källor och andra källor till vatten. Förutom att religiös övertygelse om kraften i önskebrunn uppstod, upprätthålla idén att vattnet var en helig och värdefull resurs. Vattnet var också fritt för gästerna, besökare och resenärer, oavsett om var de kom ifrån och vad som var syftet. Religiösa pilgrimer ofta stannade vid önskar brunnar och heliga källor för färskvatten, och ibland stannade för att betrakta naturen och letar efter inre frid.

Tanken att kasta ett mynt i en önskebrunn är också gamla. Enligt många kulturer, en önskebrunn kommer att bevilja önskemål från någon som står över brunnen och antingen talar önskan högt, eller koncentrerar sig på det när man dricker vatten i brunnen. Gudarna är dock osannolikt att ge bort någonting för ingenting, och därför mest wishers vänster erbjudanden, som ofta tog formen av mat kvar bredvid den som vill väl, även om pengarna var också en lämplig symbolisk erbjudande.

Även om många är omedvetna om tusentals år av historia bakom önskebrunn, besökare till brunnar och fontäner runt om i världen kasta en stor mängd valuta till dem . Detta kan leda till problem, eftersom mynt kan förorena dricksvatten, eller täppa fontän mekanismer. Av denna anledning, vissa brunnar och fontäner har tecken begära att besökare inte kasta erbjudanden till önskebrunn, trots att de är välkomna att lämna gåvor bredvid brunnen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.