Vad är en Bomb Shelter?

Ett skyddsrum är en plats för människor att ta sin tillflykt till under bombningen. Det finns många skyddsrum i stora delar av Europa, går tillbaka till andra världskriget och det kalla kriget. Med slutet på det kalla kriget, många av dessa är i förfall. Några av de största var delar av tunnelbanan i London, som konverterades till stora skyddsrum luftangrepp som kunde hålla 170. 000 personer eller fler. För att hantera de utmaningar som sjukdomen, installerades kemiska toaletter, och förstärkt dammluckorna fanns på många skyddsrum, för att skydda dem från översvämningar vid floden brast vallar pga bomb skador.

Även om den historiska skyddsrum hade sin primära roll under andra världskriget, sedan 1950-talet många fler skyddsrum har skapats för att hantera risken för kärnvapenkrig. Dessa särskilda härbärgen brukar nedfallet vindskydd samt skyddsrum, som kan skydda de åkande från radioaktiva partiklar som kommer ner från himlen i händelse av mark-Burst Atomic bombningar. Tvärtemot vad många tror, filtrering av luften i ett skyddsrum skulle inte behövas, eftersom de radioaktiva partiklarna skulle vara för stor för att vara svävande i luften. I alla fall är en stor risk för liv och lem kan komma från dålig ventilation eller förorenade livsmedel och vatten istället för förorenad luft.

Flera länder runt om i världen, särskilt i Europa, har gjort det nationella politiken att bygga ett skyddsrum för varje samhälle. Ledaren är Schweiz, som har den högsta skydd till person förhållandet någon nation, tillräckligt för att ge skydd för hela befolkningen i upp till två år i efterdyningarna av ett kärnvapenkrig. I Finland måste varje struktur är större än 600 m 2 har ett skyddsrum, och i Sverige måste varje struktur är större än 1000 m 2 har ett. Det viktigt inslag i ett nedfallet skydd är tillräckligt avskärmade för att skydda sina invånare från strålning utsläpp från några "heta" Fallout partiklar på marken utanför.

Det finns flera myter om bomb och vindskydd nedfall som kan föra allmänheten löper större risk under ett kärnvapenkrig. Den första är att endast en dyr, betong, kan specialbyggda skydd skydda en familj under ett kärnvapenkrig. Detta är inte sant-även en handgrävda diken på en bakgård kan erbjuda ett fullgott skydd mot nedfall så länge det är täckt av en meter från smuts och har ingångar på nittio graders vinkel mot centrala diket. Gammastrålar från nedfall endast resa i raka linjer, så länge som de åkande är tillräckligt avskärmade från färskt nedfall, bör de överlever. En annan myt är att det skulle ta år eller århundraden för nedfall strålning att försvinna. I själva verket skulle ett par veckor kan vara tillräcklig i de flesta fall, och ett par månader bara de allra värsta fallen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.