Vad är den hinduiska treenigheten?

Hindu treenighet hänvisar informellt, att den kosmologiska pantheon av hinduismen. Detta pantheon består av hinduismen tre viktigaste gudar, Brahma, Vishnu och Shiva. I sanskrit, är dessa tre gudar kallad Trimurti, eller "tre former. " Brahma, Vishnu och Shiva varje spelar en väsentlig roll i driften av kosmos.

Allmänt accepterade hinduisk kosmologi har att under tiden mellan kosmiska cykler innehåller Vishnu sover i det kosmiska havet. Detta ocean kallas Garbhodaka oceanen. Vishnu sömn är en kosmisk slummer förkroppsligas av gudinnan Yoganidra. Hans säng är baksidan av en stor orm gudom känd som en Naga. Detta Naga namn är Sesa, vilket betyder "resten. " Med andra ord, sover Vishnu på det som återstår efter utgången av den sista kosmiska cykeln. är en kosmisk cykel sätta igång när en Lotus med ettusen kronblad skott ur naveln av Vishnu. I mitten av Lotus sitter Brahma, skaparen. Brahma ser ut i fyra riktningar, observera den kosmiska havet, och sedan skapar världen. När världen är skapad, Vishnu upprätthåller den. Han gör detta främst genom att bevara Dharma, den hinduiska begreppet sanning och dygd.

Vishnu upprätthåller världen för en tidsperiod som kallas Brahma Day. Närmar sig slutet på den Brahma dag tar Shiva i form av Nataraja, och dansar den kosmiska dans förstörelse, kallas Ananda natanam. Efter förstörelsen finns det en period av 311. 04 triljoner år av intet. Detta är den tidsperiod under vilken Vishnu lägger sover på baksidan av Sesa. Intighet kvarstår som Vishnu fortfarande sov i den kosmiska oceanen, Garbhodaka oceanen, under inflytande av Yoganidra. Den period av intet slut när Yoganidra lyfter henne stava, väcker Vishnu, en tusen kronblad lotus skott ur hans navel och blommar för att avslöja Brahma inne. När vi diskuterar hinduiska gudar, är det viktigt att komma ihåg att hierarkin av hinduiska gudavärlden inte är fast. Med andra ord, när man talar om den hinduiska treenigheten, det är en lös organisation som åsyftas. Bortsett från Trimurti, eller hinduiska treenighet, det finns andra idéer om den hierarkiska organisationen av gudar, och de är lika giltiga inom ramen för hinduismen. Till exempel tyckte olika skolor håller ned en av medlemmarna i Brahma-Vishnu-Shiva triaden över resten. Vaishnavism ägnar åt Vishnu, och Shaivism till Shiva. En annan populär skola, Smartism, fokuserar på fem gudar. Dessa är Vishnu, Shiva, Shiva son Ganesha, den stora gudinnan Devi, och solens gudom Surya. Shaktism ägnar till Maha Devi, den stora gudinnan. Hare Krishna-anhängare hålla Krishna ovan Vishnu, trots att det inom den allmänt accepterade kosmologiska struktur, är Krishna en avatar, eller inkarnation av Vishnu.

Som varierade uppgifter tyder på, är idén om den hinduiska treenigheten, medan det är förvisso en stabil och allmänt accepterad tanke på den hinduiska gudavärlden, inte bara titta på . Kanske benämningen ensam medför konflikt, eftersom det antyder likheter med den heliga treenigheten i kristendomen. I denna mening är termen hinduiska treenigheten en missvisande, och andra fortsätter att myntades och användas för att ange tredelade system med Brahma, Vishnu och Shiva. Kanske den mest lämpliga av dessa är sanskrit term Trimurti, snarare än tolkas sikt hinduiska treenighet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.