Vad är Parapsychology?

Parapsykologi är studiet av beteenden, händelser eller uppfattningar som ligger utanför vad de flesta skulle traditionellt acceptera en människa kan uppfatta. Med andra ord, utvärderar det sådant som kan betraktas Sixth Sense förmågor, som psykisk telepati, medium förmågor, Psykometri och telekinesi. Dessa förmågor tillsammans kallas psi eller paranormala förmågor. Para är ett prefix som betyder "bortom", och därmed paranormala kan beskrivas som saker utöver vad som anses normalt i gängse vetenskapliga tänkandet. kan de flesta av parapsykologi ses som ett försök att studera paranormala händelser eller förmågor. Vissa anser att detta är sann vetenskap, eftersom det är sällan möjligt att öva parapsykologi följa vanliga vetenskapliga metoder. Andra klagar över att arbeta inom parapsykologin är helt enkelt alltför subjektiva, och det finns några sätt att göra det objektivt och verkligt vetenskaplig. Inga studier baserade i parapsykologi har ansetts vara kontrollerbart, eftersom resultaten av de undersökningar inte kan kopieras, vilket anses vara ett kännetecken för vetenskaplig testning.

Parapsychology inte brukar syssla med saker som utomjordingar, Verity av astrologi eller huruvida verk trolldom. Det är ett försök att hitta och beskriva saker som är ovanliga och utanför området för traditionell erfarenhet. Det finns många frågor som en parapsykolog kan åta sig att studera. Några av de godkändes mer offentligt studier har utvärderat saker ur kroppen eller nära döden-upplevelse.

Många förknippar parapsykologi med idén om Hauntings och poltergeists. Det är sant att vissa parapsychologists kan försöka att utreda påståenden om sådant, men inte varje person som studerar parapsykologi en potentiell "Ghostbuster. " Andra är mer intresserade av att utvärdera mänskliga förmågor som ligger utanför det normala intervallet, och kan utvärdera eller försök att testa en persons förmåga att läsa tankar, kommunicera sinne till sinne (telepati) utan tal, att förutsäga framtiden, eller att flytta objekt med sina sinnen. Det finns ett stort antal påstådda mänskliga förmågor som aldrig har blivit vetenskapligt bevisad att existera, och ändå är av stort intresse för parapsykologin.

Parapsychology fram som ett område av intresse i slutet 19th century, och kallades normalt psykiska forskning. Det 19-talet hade fört överdrivet intresse för det paranormala och Spiritualism rörelsen. Många människor i de vanliga, däribland flera sekter av kristendomen började tro att kommunikationen med de döda var möjligt. Även om en del i Spiritualism rörelse exponerades som bedräglig, många fortfarande trodde att de paranormala händelser var möjligt, även när de inte kunde vara vetenskapligt bevisat. Parapsykologi uppstod cirka 40 år efter spiritualister hade börjat försöka studera och redogöra för det paranormala.

Paranormala fenomen förblir intensiva intresse för allmänheten. Det finns en fascination för vad som kan vara möjlig. Detta framgår tydligt i de många böcker, filmer och TV-program som arbetar med en eller flera aspekter av det paranormala. Under 2000-talet har det funnits så många som 7-8 TV-serie som går på samma gång som rör sig med huvudpersoner som har paranormala förmågor.

Detta intresse har lett till att stödja och bildandet av parapsykologiska institutioner vid vissa universitet och flera stora organisationer parapsykologi. Organisationer som Institute for Psychical Research, Parapsychology Foundation och International Association for Near Death Studies är föröka sig. Dessutom ett stort antal tidskrifter offentliggöra resultaten av parapsykologi forskning, inklusive tidning Parapsychology och International Journal of Parapsychology .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.