Vad är Masshysteri?

masshysteri är ett fenomen där en grupp människor samtidigt uppvisar samma hysteriska symtom. Tekniskt sett innebär masshysteri fysiska effekter, såsom huvudvärk, illamående, yrsel, eller en trance-liknande tillstånd eller beslagtagande-liknande rörelser. Men är den term som också används ofta för att hänvisa till någon massa villfarelse, där en grupp människor blir styrs av irrationella föreställningar eller moraliska panik.

Många fall av masshysteri är kontroversiella, eftersom de påstådda lidande och även några observatörer anser att termen inte helt förklara fenomenet, till exempel i fråga om en påstådd religiösa mirakel eller demonisk besatthet som påverkar en stor grupp människor. Dessutom är många människor är ovilliga att tro att intensiva fysiska symptom som de upplevde var "allt i huvudet. "

Masshysteri är vanligast i små, nära sammansvetsade samhällen, särskilt om de är isolerade. Inneslutna områden som skolor, fabriker och sjukhus är typiska inställningar. Det finns två huvudtyper av masshysteri: ångest hysteri och motor hysteri.

Ångest hysteri är kortare varaktighet, som vanligtvis varar en dag. Symptomen kan vara illamående, yrsel, huvudvärk, yrsel och svaghet. Ofta börjar denna typ av masshysteri med ett klagomål från en enskild medlem i den grupp av något som liknar en märklig lukt i rummet. Andra plocka upp en hotbild och börjar uppvisa psykosomatiska symptom.

Motor hysteri kännetecknas av nervösa ryckningar eller spasmer, trance-liknande stater, och histrionisk utbrott. Det går långsammare att manifestera än ångest hysteri, bygga gradvis under några dagar eller veckor, men kan ta veckor eller månader att avta. Motor hysteri har ofta en mer allvarlig och långvarig orsak än ångest hysteri samt, till exempel, brutal levnadsvillkor eller överdriven disciplin.

masshysteri har dokumenterats sedan antiken, men det var förstås inte förrän nyligen som en sociopsychological fenomen snarare än en övernaturlig ett. Genom historien har masshysteri ofta varit orsaken till moralisk panik som resulterade i omfattande kravaller och även tortyr och avrättningar, som i fallet med häxjakt och försök. Även om fenomenet är förstås bättre idag, fortfarande mystiska och oroande, och de som har varit föremål för masshysteri inte alltid hitta den moderna psykologiska förklaringen räcker.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.