Vad är Grupptryck?

Grupptryck är en social inflytandet från andra på en enskild. Trycket utövas i syfte att få någon att agera eller tro på ett liknande sätt. Det grupptryck som ageras ut av en referensgrupp mot andra, ofta i en "Alla gör det" slags sätt. Slutresultatet av framgångsrika grupptryck är en förändring av beteende. Grupptrycket kan vara både negativa och positiva.

Grupptrycket kan vara ett farligt redskap mot barn, särskilt yngre eller otrygga barn. Barnen kan tvingas att ändra sitt beteende till det sämre. De kan övertalas att åtgärder som de kanske annars inte har tagit upp, som att röka cigaretter eller dricka alkohol. På samma sätt är grupptryck ett gemensamt problem för vuxna. De kan vara pressade på samma sätt som barn, från att gå i strejk, att ändra vänner, att köpa en dyr apparat.

Grupptryck, å andra sidan är inte alltid något negativt. En grupp av kamrater får tryck en vän att komma in på en viss sorts musik, bara för glädjen i musiken. Detta grupptryck kan utövas för att få en vän bort av droger, eller att hjälpa en vuxen plocka upp en bra vana eller släppa en dålig.

Grupptryck, som ett slags socialt tryck, dominerar pre-teen liv. Många tonåringar blir absorberas i olika kretsar och grupper, och tillbringar mindre tid med sin familj. Mycket av personligheten hos en tonåring kan formas av en referensgrupp och en "Everybody's doing it" attityd.

Olika organisationer försöker lära barn mot faror vid negativa grupptryck, och att ta till sig de positiva grupptryck en positiv referensgrupp. Barn varnas för att stå upp och vara sig själva. De rekommenderas att artigt nedgång grupptryck som de anser strider mot vad som är rätt. De får lära sig att stanna upp och tänka vad de gör, och inte bara handla eftersom alla andra är. Å andra sidan, peer grupper som studiecirklar, projekt klass, eller atletisk grupper är positiva kamratgrupper. Dessa är ofta ett säkert sätt att assimilera in en "Alla gör det" atmosfär för de flesta.

Grupptryck tar andra former också. Det kan hittas i små barn att imitera andra att göra saker som deras föräldrar kanske inte vill. Det kan också vara positiva: i saker som att ta tupplurar eller äta grönsaker.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.