Vad är Fettisdagen?

Fettisdagen hänvisar till dagen före askonsdagen, och är den sista dagen före fastan. Även Fastlagsmåndagen härstammar från ordet SKRIFTA eller shriven , vilket betyder att ångra sig, eller ha ångrat, är Fettisdagen inte vanligtvis förknippas med ånger. Istället är det vanligtvis en dag för stor och glupsk festligheter som kommer att använda upp matlagning ingredienser för att göra behandlar många kommer att avstå från under fastan. är Fettisdagen känd under många olika namn i olika kulturer. I USA och i Latinamerika, är Fettisdagen mer känd som Mardi Gras. Firandet är extrem, med många hänge sig åt massor av fantasi behandlar, titta på karneval parader, eller bara ta sig ut på gatorna i en glad feststämning.

De flesta i England, Irland och Australien fira Fettisdagen som Pancake Day. Pannkakor är roligast och äts med söta pålägg. De använder upp lyxiga ingredienser såsom ägg och mjöl som kan lämnas in under fastan. Liksom Mardi Gras, många människor som inte iakttar inte Lent delta i firandet på FETTISDAGEN eftersom de helt enkelt kul. En Fettisdagen tradition i Storbritannien är Pancake Races. Dessa har suttit fast i över 500 år. Kvinnor bära tunna pannkakor i stekpannan och måste nu till slut, vända pannkakor som de går. Vinnaren är den först till mållinjen med en pannkaka som inte förbränns.

Andra länder eller USA: s stater har olika traditioner på Fettisdagen som innefattar äta speciella Fettisdagen livsmedel. Till exempel i Sverige, är Fettisdagen kallas Fat tisdag. Det är tradition för svenskar att äta en läcker bakelse, semla, som är fylld med grädde. Pennsylvania nederländska och befolkningen i länder som Litauen, Tyskland, Österrike och Slovenien alla njuta hänge sig åt munkar på Fettisdagen. Det viktigaste för att fira Fettisdagen i stil att frossa. Det är inte en dag för att räkna kalorier. Det tidigare har varit skojade att många människor är väl förberedda för fasta på askonsdagen, eftersom de har ätit eller druckit sig sjuk på Fettisdagen.

Dagen Fettisdagen förändringar årligen. Det är i huvudsak 47 dagar före påsk, så sedan dagen för påsken är olika varje år infaller Fettisdagen på en annan dag. Det kan ske redan i februari och så sent som i början av mars. I östra ortodoxa kyrkor, är Fettisdagen alltid firas på en annan dag än de som följer med påsken datum som den gregorianska kalendern. Alltså greker eller några i fd Sovjetunionen kan fira Fettisdagen ungefär en vecka före de flesta andra europeiska, latinamerikanska och nordamerikanska länder gör.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.