Är Multitasking Efficient?

Multitasking, handlingen att göra mer än en uppgift åt gången, kan vara både en hjälp och ett hinder för människors produktivitet. Effektiviteten i multitasking beror på de arbetsuppgifter utförs, den person som utför dem, och djupet av uppmärksamhet som krävs för varje uppgift. Vissa uppgifter kan utföras mer effektivt om inriktad på isolering, medan andra uppgifter kan genomföras snabbare, och därmed mer effektivt, om det görs tillsammans. Multitasking ofta sparar tid, men kvaliteten på arbetet kan bli lidande i vissa fall.

Ett exempel på multitasking kan vara att titta på en instruktions-eller pedagogisk video, medan forskning om ett liknande ämne i en bok. En person kan få en yta kunskap om de viktigaste punkterna i videon och de viktigaste idéerna i texten samtidigt multitasking. Om det görs separat, dock kan hela konceptet och uppgifter om både video och texten skall konsumeras, även om det sannolikt skulle ta dubbelt så lång tid. På samma sätt kan en multitasker göra båda samtidigt, och det kan ta längre tid som ett resultat om personen inte vill förlora innehåll från endera källan och så spolar eller rereads. har det hävdats om multitasking är effektiv, och hur man kan begränsa eller hjälpa människor produktivitet. Många studier har visat att multitasking kommer inte producera lika koncentrerad förståelse eller effektiviteten för ett ämne eller jobb som individuell uppmärksamhet till jobbet. Även enkla arbetsuppgifter som utförs vid samma tidpunkt kan lida av delad uppmärksamhet.

Partiellt uppmärksamhet, dock i arbetsuppgifter som inte kräver intensiv delaktighet, har påvisats som en effektiv form av multitasking. I uppgifter som kan skannas eller utfört ytligt, med endast begränsad uppmärksamhet från multitasker, kommer effektiviteten lider inte av multitasking. Om en långsam process som kräver partiell uppmärksamhet kan kombineras med en annan liknande process, de två som realistiskt kan kombineras och resultaten får inte bli lidande. Till exempel kan en långsam träna teknik såsom axel shrugs med hantlar kombineras med en annan långsam rörelse med en annan del av kroppen, såsom tå hissar, för att spara tid utan att förlora sin effektivitet muskelbristning båda träningspassen.

Andra typer av multitasking räknas data multitasking, där en dator utför två uppgifter eller åtgärder samtidigt. I datorn multitasking, varvid köra program eller hämtas kan ladda långsammare, men på grund av karaktären av en dator, som skiljer sig från den mänskliga hjärnan, sker helt och effektivt. I media multitasking, använder en person olika medierna tillsammans. Denna typ av multitasking kan innebära att vi använder en mp3-spelare, en dator, en digital spelare, eller en personlig digital assistent, och kan vara effektiva i att använda olika verktyg för olika former av kommunikation och information.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.