Vilka är de vita sidorna?

Publikationen känd informellt som "vita sidor" är egentligen en katalog med namn, telefonnummer och postadresser som genereras av telebolagen och distribueras till kunder och offentliga lokaler. Även om en modern telefonboken kan ha både gula och vita delar, där den vita sidor ger endast grundläggande kontaktinformation om personer och företag, medan den gula sidor innehåller sponsrade annonser. Den vita sidorna i en telefonkatalog kan också innehålla relevant kontaktinformation för lokala offentliga tjänster, en historia i området, och olika index för att släppa internationella samtal och andra specialiserade telefontjänster.

Publiceringen av vita sidor är nästan lika gammal som telefon själv. Man tror att den första telefonkatalogen publicerades i New Haven, Connecticut under slutet av 1870 eller början av 1880-talet. Det heter alla 50 telefon kunder i New Haven området på en utskriven sida. Eftersom antalet telefoner ökade, så gjorde storleken och omfattningen av de vita sidorna som följde med dem. Insamling och uppdatering av all denna nya information var ett mödosamt arbete för anställda telefonbolaget innan uppfinningen av datorer och hög-skrivare hastighet. kan de vita sidorna som vi känner dem idag fortfarande innehåller personlig kontaktinformation till auktoriserade ägaren av telefon-konto, men ytterligare information om andra familjemedlemmar och alternativa telefonnummer läggas. Kunderna kan också begära att deras personuppgifter inte upptas i den offentliga vita sidorna, även om telefonen bolaget kan ta ut en avgift för förmånen att anonymitet. Kvinnliga kunder kan också begära att dennes namn bara förekommer som initialer på vita sidorna, för att avskräcka brottslingar från scanning av telefonboken för ensamstående kvinnliga invånare.

Med intåget av databaser och Internet-anslutning, det traditionella pappersarbetet form av vita sidorna nu har ett antal konkurrenter. Högsta domstolen har fastställt att uppgifterna i telefon vita sidor är inte skyddas av upphovsrätt, så det kan sammanställas och distribueras av andra källor än telebolag. Elektroniska versioner av vita sidor kan nås via Internet eller publiceras på cd-rom. Informationen som finns i allmänhet i de vita sidorna i USA kan också nås genom att ringa telefonnummer till nummerupplysningen eller information.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.