Vad är humor?

En känsla för humor är, enkelt uttryckt, förmågan att kunna roa sig. De flesta människor har ett sinne för humor och kan skratta åt skämt, humoristiska situationer, och en mängd andra potentiella källor till nöjen. Känslan av humor hos människa utvecklas i en mycket tidig ålder, och ofta anses vara en viktig del av mänsklig utveckling. Vissa djur tycks också ha en känsla för humor, med förmågan att anta skämt och komedier av sina egna. Den humor tycks vara en viktig del av människans överlevnad. Förmågan att skratta kan skingra spänningar, till exempel, medan en förståelse för de komplexa situationer kan hjälpa människor att fatta bra beslut. Människor med ett väl utvecklat sinne för humor verkar vara lyckligare i psykologiska studier, och en del är friskare också, vilket tyder på att en känsla av humor bara kan vara bra för dig.

Inte alla har en känsla av humor. Personer med autism, Aspergers syndrom, och en mängd olika utvecklingsstörningar har ibland en känsla för humor, eller har en mycket konstig humor. För vissa människor kan detta vara mycket besvärlig, eftersom humor spelar en viktig roll i samspelet människa. Ett autistiskt, till exempel kan ha en mycket väl utvecklad personlig känsla för humor, men en oförmåga att förstå varför en knock-knock skämt är roligt. Personer utan humor kan hamna förringas, hånade, eller behandlas som dumma, vilket leder till ångest och depression. Ett antal faktorer påverkar någons sinne för humor. Ålder är en stor fråga. Småbarn, till exempel, tenderar att vara mycket roade av pratfalls och slapstick, medan tonåringar kan glädjas åt ironi. Eftersom människor ålder och deras humor utvecklas och mognar, de är också påverkas av deras utbildningsnivå, den omgivande kulturen, och deras religiösa tro. Några kristna sekter, till exempel, har en djup uppskattning för Bibeln skämt, medan andra anser Bibliska skämt respektlöst och osmakligt.

Många tror att humor är något som utvecklas på egen hand, och att du kan inte lära någon att förstå skämt, kommentarer, situationer och händelser är roliga. Men det finns säkert saker man kan göra för att stärka känslan för humor. Barn, till exempel att dra nytta av lek och demonstrationer av humor, tillsammans med uppmuntran skratt. Medan vissa barns skämt kan tyckas ganska andefattig för vuxna, uppmuntra barnen att berätta vitsar och att tänka på vad som gör saker roliga, kan hjälpa dem att utveckla en känsla för humor.

Äldre människor kan öka deras känsla för humor genom att uppmärksamma hur humor visar runt dem. Vissa människor har helt enkelt en unik eller udda humor som behöver lite uppmuntran att blomstra, särskilt om deras humor är subtil. Frågar vänner att förklara roliga situationer eller skämt i efterhand kan vara informativ, som kan titta komedi visar och skämt läsning, kolumner humor, och roliga romaner.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.