Vad är en Snooze-knappen?

För många av oss, det är den tid vi ska för att vakna upp och den tid vi faktiskt vakna. Den anordning som gör allt detta extra sömn som möjligt kallas en snooze-knapp. En snooze-knappen återställer huvudsak en väckarklocka för en begränsad tid, vilket gör att användaren bara tillräckligt med tid att somna innan verkligheten slår till igen. Medan en snooze-knappen kan aktiveras för flera cykler, så småningom väckarklockan vinner. Vissa moderna väckarklockor nu har "sleep" och "lur"-knapparna som kompletterar den ursprungliga snooze-knappen.

Det finns ett antal teorier om 9 minuter cykel av en snooze-knapp. Vissa tror att det tar ungefär tio minuter för en vanlig människa att nå den så kallade Steg 1 sömn, i huvudsak en sammanfattning slumra. I själva verket erbjöd första väckarklocka med en snooze-knapp, som infördes på 1950-talet av General Electric, antingen en fem minuter eller tio minuters snooze-knappen alternativ. Det var först när lysdioden väckarklockor blev populära i slutet av 1960 att en 9 minuters snooze-knappen cykel blev vanlig. En annan teori om snooze-knappen cykeln är att ingenjörerna tittat på tidigare modeller väckarklockan och beslutade att 9 minuter var ett tillräckligt bra standard att följa. Studier som gjorts på frivilliga angav förment att de flesta sliprar ville någonstans mellan fem och tio extra minuter sömn, så något under tio minuter borde vara acceptabelt. Det är inte ovanligt att tunga sliprar i kontakt med snooze-knappen flera gånger ändå, så de skulle verkligen bli får nästan en halv timmes extra sömn.

Det finns de som tyder på snooze-knappen är faktiskt värre för den sovande än vakna med larm eller använder inget larm alls. Den extra sömn tiden som en snooze-knappen är inte tillräckligt för att låta den sovande att nå tillfredsställande Steg 5 eller REM-sömn cykel. Stället en sovandes nästan når lättaste Steg 1 cykel innan larmet ljuder igen. Om denna cykel upprepas flera gånger, kan den sovande faktiskt att lägga till hans eller hennes nivå sömn skuld. Sova experter menar att använda snooze-knappen mycket sparsamt, om alls. Det kan vara bättre att ställa alarmet på senare tid och spendera "snooze-tid" ta en uppfriskande dusch istället.

snooze-knappen kan vara en av de bästa vänner en tung sovande skulle ha, men om du befinner dig slå det alltför ofta, kanske du vill justera dina sovvanor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.