Vad är en Chanukka Bush?

Många hör ordet Hanukkah bush (alternativt stavat Chanukah Bush) och utgår från detta är bara den judiska versionen av en julgran. Även i vissa fall detta antagande skulle vara korrekt skulle det vara ett misstag att tro att sådana buskar har mycket att göra med julen alls. Det finns en betydande oenighet om huruvida med en Hanukkah buske i hemmet är godtagbart i judendomen. Medan vissa människor i vissa sekter omfamna dem, andra hittar dem kränkande eftersom de antyder idéerna om julen.

julgranar är starkt förknippade med kristendomen trots att de härrör från germanska festligheter som hedniska. Vissa ornament skulle referens religiösa aspekter av julen och dessa skulle vara borta från en Chanukka buske. På sätt och vis busken skulle kunna likna och har olika icke-religiösa prydnadsföremål eller ljus, men inte alla människor smycka sina buskar.

naturligtvis göra observera många judar inte denna tradition. De som lever vanligtvis i Kanada eller USA. När människor får behålla Hanukkah buskar, kan dessa ses som liknande i form av en Menorah, och folk kan hålla buskarna upp för längden Hanukkah eller som börjar vid Hanukkah och bestående till de sekulära nya året. Som de flesta vet är sant judiska nyåret kallas Rosh hashana och bygger på en annan kalender. Firande av denna semester inträffar i september, även om de flesta amerikanska och kanadensiska judar också fira den sekulära nyåret som inträffar den 1 januari också.

Starka känslor mot Hanukkah buske naturligtvis finns i judisk tanke. Många anser julgranar som representation av en religion som gjorde allt det kunde för att undertrycka judendomen i århundraden, och i vissa fall fortsätter detta att vara exakt. Hanukkah är inte en officiell helgdag, medan julen. Många företag och även kontor regeringen dekorera till jul och ignorera Chanukka dekorationer. Judarna kan hävda att leva i ett övervägande kristet samhälle är svår och att i sina hem, de kan åtminstone vara fri från de yttre tecknen på kristendomen. De flesta rabbiner, i synnerhet Ortodoxa sekter, avråder från att Hanukkah buske eftersom den antar dominerande kristna teman, som inte har någon plats i judendomen. Det är också anhängare av Hanukkah buske, särskilt i sekter av judendomen som reformer eller Reconstructionist. Här kan visa trädet ses som på något sätt hänvisningar kristendomen. Faktum är att vissa rabbiner av dessa traditioner uppmuntra eller stödja deras användning och hävdar att julgranarna om den kommersiella aspekten av julen och har lite att göra med religion, förutsatt att de inte dekorerade med öppet kristna symboler.

En annan tradition som följs av ryska judar är att ha en julgran för att fira den ryska nyår, Novi Gud . Detta är en semester som skapades under sovjetiskt styre, och menar bestämt att ersätta alla religiösa traditioner. En julgran är en del av detta firande som är ankomsten av farfar Frost eller Ded Moroz , en Santa Claus-liknande figur, som gör att gåvor till barnen. Det är inte alls ovanligt att ryska judar att fira ankomsten av Ded Moroz eller att ha en julgran, och inte en Hanukkah buske, för att observera det ryska nyårsfirande.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.