Vad är en Catherine Wheel?

En Catherine Wheel är en typ av fyrverkeripjäs som är mycket populär i Storbritannien. I andra länder, det är ibland bättre känd som ett lyckohjul. Den grundläggande utformningen av en Catherine hjul innehåller ett nav som att rotera, med sprängämnen monteras på det. När det antänds, snurrar navet, kastade gnistor och öppen eld från fyrverkerier. Läsare av Harry Potter-böckerna kan känna till Catherine Wheel, som driver en otyglad, en uppenbarligen inte ovanligt problem, under Harry Potter och Fenixorden . är med fyrverkeripjäser heter, märkligt nog, för en kristen martyr. Katarina av Alexandria levde under fjärde århundradet CE, och var av allt att döma en ovanligt välutbildad kvinna. Förutom att vara beläst, deltog hon i debatter med ledande medlemmar i samhället, och har lyckats omvandla många högt uppsatta personer till kristendomen. Som ett resultat, dömdes hon att "bryta på hjulet," en död som deltar med sina ben brutna och träs genom ett rikligt spiked hjul. Offret skulle falla för hans eller hennes skador, men först efter flera dagar. Men när Katarina rörde hjulet, bröt det och hon blev halshuggen i stället.

Hur en fyrverkeripjäs kom att bli namngiven efter en brutal tortyrredskap är oklart. Den Catherine Wheel faktiskt liknar ytligt St Catherine's hjulet, liksom för övrigt alla cirkulärt objekt skulle. Det kan vara så att fyrverkerier var en del av festligheterna på hennes Saint's Day, 25 november. Lyckligtvis är den moderna Catherine hjulet för att förknippas med festligheter, snarare än martyrskap. I de mest grundläggande mönster, ett Catherine hjul använder ett ihåligt rör fyllt med explosivt pulver. Röret är lindad runt en central knutpunkt och ett slut lyser. Eftersom pulvret exploderar, visar det hjulet, vilket orsakar en dusch av ofta mångfärgade gnistor. I andra mönster, är raketer monterade på Catherine hjul och samtidigt antänds. Raketerna vrida, skapa en showy visning av gnistor och flammor, och ibland antända sekundär raketer eller rör av krut att förlänga showen. Fancy Catherine hjul kan även byta riktning.

Som med alla fyrverkerier, bör försiktighet iakttas vid tända en Catherine hjul. De flesta användare föredrar att montera Catherine hjulet att staket eller speciella bärraket, som bör doused med vatten först så att det inte kommer att antändas. Var noga med att säkra en Catherine hjulet ordentligt, liksom, eftersom skenande fyrverkerier kan göra stor skada.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.