Vad är en Amphisbaena?

En amphisbaena är en mytologisk två logotyp orm. Medan real tudelat ormar finns, de har två huvuden på samma sida, medan amphisbaena har en spets i varje ände. Ordet amphisbaena kommer från det grekiska ordet för "gå åt båda hållen. " Den amphisbaena dök först upp i den grekiska mytologin, som ansåg att det föddes ur blodet som droppade från Medusas avhuggna huvud. Det sägs vara giftiga och att livnära sig på myror och lik. Senare blev amphisbaena en del av kultur lore hela Europa.

På medeltiden var varierade skildringar av amphisbaena, liksom många mytologiska djur,. Ibland var det en bevingad orm, och i andra skildringar, var det knappast en orm alls. Den medeltida amphisbaena kunde ha ben, horn, öron, och en mindre "bak huvudet" växer i stället för en svans. som en riktig tudelat orm har amphisbaena separata hjärnorna i vart och ett av dess huvuden . I vissa historier kan man skilja på två varelser, medan nästan alla beskrivningar, kan man resa i endera riktningen. Den ormliknande amphisbaena kan också ta ett huvud i munnen på varandra och rulla på ett tunnband, liksom den mytologiska broderbåge ormen i Nordamerika.

Även om amphisbaena är giftig, hade vissa användningsområden i medeltida Folk magi och medicin. Bär en levande amphisbaena runt halsen sades att främja en säker graviditet, kanske tyder på hur farligt graviditeten var under dessa dagar. Huden på en amphisbaena sades att hjälpa till med artrit eller kall. Killing en amphisbaena eller äta dess kött var kraftfulla former av magi, gör det möjligt för utövaren att bli renhjärtade eller att locka till sig en älskare.

En riktigt djur som tar sitt namn från amphisbaena, den Masködlor, är en "mask ödla" hemma i Sydamerika och delar av Afrika, Mellanöstern, och Medelhavsområdet. Författaren TH White föreslog att denna varelse kan ha inspirerat den mytomspunna amphisbaena. Den Masködlor är likartad i färg och utseende på en mask, men är egentligen en släkting till ödlor och ormar. Liksom sin mytomspunna kusin kan Masködlor hasa lika bra i båda riktningarna, och dess huvud och svans är svåra att skilja en överblick.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.