Vad är det glas garderoben?

Vissa använder termen "glass closet" för att beskriva någon som är homosexuell utan att vara "ute. " Med andra ord bor någon i glaset garderoben öppet en homosexuell livsstil, men vägrar att kommentera eller bekräfta visningar om hans eller hennes sexuella läggning. Fall av människor som lever i glaset garderoben oftast ses bland kändisar, med Jodie Foster är ett exempel på någon som anses vara i glaset garderoben.

Denna slang term refererar till idén om att vara " i garderoben "om sin sexuella läggning. När någon är i garderoben, betyder det att han eller hon har en sexuell identitet som är helt dold, till skillnad från någon som är ute ur garderoben eller "ute" öppet bekräftar en homosexuell sexuell läggning. Vara ute ofta kommer med sociala och politiska konsekvenser, vilket vissa människor att stanna kvar i garderoben avancera eller för att undvika kontroverser.

På ett sätt är glaset garderoben en mediantid mellan att vara fullt i garderoben och är öppet ut. Någon i glaset garderoben kan till exempel leva med någon av samma kön, och vara allmänt ses i sällskap med den personen, i vad som kan ses som en öppet homosexuell relation. Men om du ber om synpunkter, skulle den personen varken bekräfta eller dementera hävdar att han eller hon är homosexuell. Människor i glaset garderoben också kan vara mindre benägna att erkänna sina partner offentligt, av rädsla för att väcka uppmärksamhet.

Många Hollywood-stjärnor under 1920 och 1930 bodde i glas garderoben, eftersom filmbolagen i Hollywood befarade att gay aktörer kan godtas av allmänheten. Som ett resultat levde dessa stjärnor i allmänhet en väldigt "ute" livsstil, men insisterade på personlig integritet i publikationer, ibland även om skenäktenskap med andra homofile och lesbiska för att få det att se ut som de var i heterosexuella relationer. En del människor som är delvis garderobsbögen don't mind spekulationer om sin sexuella läggning, åtnjuter status som en person som är delvis ute utan att hantera de sociala konsekvenserna. Andra blir häftigt arga om de beskrivs som homosexuell i medierna, eller om de tillfrågas om sin sexuella läggning som intervjuare. I vissa fall kan personer i glaset garderoben stämma även för förtal om de är "outed" i medierna, en åtgärd som vanligen förknippas med personer som är fullt i garderoben.

Några aktivister ogillar glaset garderoben, hävdar att partiella closeting skadar homosexuella. Enligt denna logik, om folk i glaset garderoben skulle öppet själva, kan allmänheten få en mer positiv bild av homofile och lesbiska för att de skulle lära sig att ett antal personer i olika branscher identifierar sig som homosexuell eller lesbisk. Andra människor känner att sexuell läggning är en privatsak, och att människor som vill bo i glaset garderoben har mycket välgrundade skäl för detta.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.