Vad är aktivt kol?

Aktivt kol är en form av träkol som har särskilt behandlats för att skapa en särskilt hög yta. Tekniskt, inte någon form av kol, bara kol, kan användas för att aktivt kol produkter, men kol är en av de vanligaste källorna för aktivt kol. Det finns ett brett spektrum av användningsområden för aktivt kol, från vattenfiltrering till behandling av förgiftning. Aktivt kol är ofta ingår i produkter som filter som kan köpas i butiken, och det är också möjligt att köpa aktivt kol ensam i bulk. Det vanligaste sättet att producera aktivt kol för att värma det. Uppvärmning orsakar gaserna inne att fly och lämnade efter sig en mycket porös, lätt ämne. Enligt förstoring ser en pellet av aktivt kol ungefär som en skrynklig hög av tyg, med varje vridning och vik ger mer yta. Den stora ytan av aktivt kol är det som gör det så väldigt bra. I stället för att absorbera saker, adsorberar aktivt kol dem, vilket innebär att vissa material som faktiskt kommer att hålla fast yta aktivera kol och bildar en film. Självklart, desto mer yta det finns, desto mer material fastnar i aktivt kol. En lång rad ämnen limmar med aktivt kol och några pellets eller korn kan räcka långt. I medicinen är aktivt kol används för att behandla misstänkta fall av förgiftning. Ges i tid, kommer aktivt kol absorberar giftet innan den når tarmkanalen, vilket begränsar mängden gift absorberas av kroppen. Aktivt kol används också i filter gasmask och sjukhus luftfilter, att adsorbera olika ämnen i luften som kan vara skadligt.

Vissa industriella processer kräver användning av aktivt kol, som metallurgi och avloppsrening. Aktivt kol används också som ett filter för vissa gaser och kemikalier, och det verkar inom livsmedelsindustrin som ett filter för alkoholhaltiga drycker. Miljöorgan även använder aktivt kol för att adsorbera olika föroreningar i naturen.

Även aktivt kol används i fall av förgiftning, bör det inte ges till en patienten utan övervakning av läkare. Om du misstänker ett fall av förgiftning, bör du ringa ett center gift kontroll efter vägen, och sök medicinsk vård omedelbart. Försöka få behållaren giftet kom när de söker medicinsk hjälp, eftersom det kan vara lämpligt att läkaren.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.