Vad är Love språk?

Dr Gary Chapman, en kristen familj rådgivare och författare, har utvecklat en relationsskapande program som kallas den 5 kärlekens språk. Love språk definieras som verbala och icke-verbala kommunikationen mellan par som förbättrar den mentala och fysiska välbefinnande för båda parter. Dessa ömsesidiga uttryck och åtgärder bidra till att bygga upp en vårda miljö där par kan förbättra både deras känslomässiga och fysiska intimitet nivåer.

Den första av de fem kärlekens språk innehåller ord av bekräftelse. Dessa ord går långt utöver ett nonchalant "Jag älskar dig" ritual, samt särskilda erkännande av en partner bidrag till relationen eller hushållet eller en karriär. Poängen med övningen är att ge tillräcklig positiv bekräftelse av en partners självkänsla för att motivera den personen för ännu mer personlig utveckling. Genom att berätta för en partner eller vän eller en arbetskamrat hur mycket du uppskattar hans eller hennes arbete, är ni talar på ett språk han eller hon kan förstå. Den andra av de fem kärlekens språk innebär utgifter kvalitetstid med en nära anhörig. Detta innebär att undanröja en meningsfull mängd personlig tid som vän eller partner emot din fullständig och odelad uppmärksamhet. Tanken är att ha betydande samtal med en annan person, eller ta dig tid att frossa i ett ömsesidigt intresse, till exempel en film eller en hobby. Kvalitet tid kan bygga upp intimitet och förtroende i alla kontakter, romantiskt eller annat sätt.

Ta emot gåvor är den tredje delen av Chapmans kärlek språk. Nästan alla har emot personliga gåvor från nära och kära, och en överraskning kan vara ännu mer speciell. Ritualen kring presentationen av en gåva är ofta så tillfredsställande som att gåvan själv. Vissa gåvor är inte nödvändigtvis påtagliga, men en make eller vän kan bidra med en gåva av tid, eller en gåva av deras unika talanger. Den fjärde av de fem kärlekens språk innebär tjänande. En partner kan volontären att städa innan den andra partnern kommer hem från jobbet. En make kan besluta att omvandla ett garage till en farkost rum så hans fru kan följa hennes intressen och hobbies. Den viktigaste tanken bakom en handling av tjänster är att det måste vara villkorslöst och utan baktankar. En quid pro quo överenskommelse räknas inte som en sann i tjänsten.

Den sista delen av de fem kärlekens språk är fysisk beröring. Detta är inte begränsat till intim beröring av en romantisk eller sexuell natur, men grundläggande fysisk kontakt mellan två personer. En back rub efter en hård dag på jobbet skulle vara ett exempel på ett positivt uttryck för kärlek språk. En make får spontant repa den andres rygg, eller en far kan ge sin son en öm klapp på axeln efter en bra sport spel. Poängen med fysisk beröring är att tillgodose grundläggande mänskliga behov av nära kontakt med andra. Människor som känner sig isolerade från andra fysiskt kan börja känna sig isolerade på andra nivåer också.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.