Vad är Lipstick Feminism?

Lipstick feminismen är en skola för tredje vågens feminism där kvinnor stöder uppfattningen att det är möjligt att vara feminist och samtidigt visa kvinnlighet, kön är positiv, eller delta i andra yttringar av sexualitet som tidigare generationer feminister gång fördömas. I bokstavlig mening, läppstift feminister tror att det är möjligt att bära läppstift och fortfarande kallas feminist eftersom feminism handlar om mycket mer än hur du klär dig. Vissa feminister har kritiserat rörelsen läppstiftet feminism eftersom de tror att det är motsägelsefullt att delta i yttringar av sexualitet samtidigt förespråka för lika rättigheter för kvinnor.

Så kallade "tredje vågen" feminism började växa fram under 1980 och 1990, som svar på en uppfattades som ett misslyckande av andra våg feminister. Andra vågens feminism präglades av extremt radikal verksamhet, och fokus på att korrigera sociala orättvisor för kvinnor såväl som juridiska orättvisor. Andra vågens feminism rätt många kvinnor under 1960 och 1970, men också genererat ett bakslag i vissa regioner, stimulerande stereotyper om feminister, feminism, och hur det är att vara feminist.

Läppstift feminism är helt enkelt en del av den tredje vågen rörelsen, och det är svårt att göra generaliseringar om läppstift feminister. Del kvinnor, till exempel, hitta sexualitet större inflytande och de tror att det är positivt om sexualitet, pornografi och sexuell avvikelse är en viktig del av den feministiska rörelsen. Andra skulle inte gå så långt, men de skulle säga att de inte ser någon konflikt mellan att bära smink eller klä upp och förvara feministiska värderingar som inkluderar en strävan efter jämlikhet mellan könen. En aspekt av läppstift feminism och den tredje vågen rörelsen i allmänhet har varit ett försök att återta ord som förr användes för att förolämpa kvinnor, som "slampa" och mer aggressiva fraser. Vissa människor kallar läppstift feminism "slampa feminism" i hänvisa både till en önskan om att stigmatiseringen av dessa ord och med en nick till det sexuella beteendet hos vissa läppstift feminister. För ett klassiskt exempel på läppstift feminism, titta på folk som Madonna, en känd artist som förkroppsligar "girl power" för många kvinnor.

Lipstick feminismen är ett ämne för intensiv debatt. Många kvinnor anser att läppstift feminister helt enkelt spelar in i gamla föreställningar om kvinnors sexualitet, och som visar sexuella makt egentligen bara spelar rätt in i ett patriarkalt system som objectifies den kvinnliga kroppen. Andra kvinnor menar att genom att ta kontroll över sin sexualitet genom allt från att bära korta kjolar till pol dans, är de ge sig själva och kvinnor i allmänhet.

En av de mer allvarlig kritik av läppstift feminism är att läppstift feminister tenderar att fokusera mer på juridiska problem och för feminister, snarare än sociala utmaningar, särskilt den bild av kvinnor i media. Exempelvis kritiker av rörelse tyder på att det är svårt att kritisera sexualiseras yttringar av kvinnliga kroppar i tryckta medier när en kvinna sexualizes sin egen kropp.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.