Vad är Liftarens Thumb?

Någon som har en tumme som böjer bakåt när utdragen sägs ha en liftare tumme. Detta är en genetisk egenskap, och det stör inte tummen normala funktioner. Liftarens tumme är inte heller kopplad till någon annan genetiska förutsättningar, det är helt enkelt en intressant fenotyp, besläktad med människor som kan rullas ihop sina tungor. Att se om du har en liftare tumme, gör en knytnäve och förlänga din tumme. Om du märker en påtaglig böj, har du ärvt detta karaktärsdrag.

Liftarens tumme är en recessiv egenskap, vilket innebär att man måste ärva genen från båda föräldrarna för att tydliggöra. Man kan också bär genen utan uppvisar de drag, genom att ärva genen från en förälder bara. Recessiva egenskaper är särskilt intressanta eftersom de kan visas att fladdra ut och in i en familj utan uppenbar anledning, tack vare att de kan lurar i generationer av gener innan manifesterar. En del personer med en liftare tumme kan böja leden tummen till ytterligheter som kan se obehagligt att människor som saknar denna genetiska drag. Du kan också höra Liftarens tumme kallad översträckning av tumme "med en hänvisning till detta. Det finns ingen särskild fördel eller nackdel att ha en liftare tumme, och det verkligen inte predisponera människor att lifta. med en liftare tumme är inte samma sak som dubbel-ledad. Människor som är dubbel-ledad visa en egenskap som kallas hypermobilitet, vilket ger dem möjlighet att flytta sina leder mycket längre än normalt. I detta fall kan alla fingrarna på handen vara böjda och vridna på intressanta sätt, förutom tummen.

I studien av recessiva genetiska egenskaper kan vara mycket intressant, eftersom det kan avslöja spännande information om familjen och regional historia. Vissa lärare vill använda Liftarens tummen i klassrummet övningar som visar de grundläggande principerna om genetiskt arv, som visar eleverna vad en liftare tumme ser ut och sedan uppmuntra dem att samla in data från klasskamrater. I vissa familjer kan dessa drag bli diskuterade och kommentarer, med barn som får veta att de har "ärvt tant So-and-so tumme" för att ge dem en djupare förbindelse med resten av familjen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.