Vad är Gotcha journalistik?

Gotcha journalistik är en term som långsamt har vunnit i popularitet sedan 1982. Historiskt dess användning kan spåras tillbaka till 1982 då den brittiska tabloidpressen, The Sun skisserat en rubrik av det enda ordet "Uppfattat. " Sedan gotcha journalistik har kommit att betyda specifika försök av journalister att lura människor till motsäger sig själva eller till att säga saker som kommer att visa sig själv skada, vanligtvis genom att lura personen på ett eller annat sätt.

Tekniker för gotcha journalistik kan variera. I en planerad intervju en journalist kan besluta att ställa frågor som den intervjuade inte riktigt vill svara, eller journalist kan vara förberedd med fakta och information som kommer att placera förväntade svar i tvisten. Detta kan ske enkelt med mängden av nyheter som finns på offentliga personer. En politiker som har lämnat motsägelsefulla uppgifter kan bestridas med citat av sina egna påståenden som direkt motsäger en present svar på en intervju, eller i vissa fall även utarbetade bilder från sin egen motsatt svar från ett tidigare datum.

Ett annat sätt journalister får praktiken gotcha journalistik är att ta del svar och presentera dem i en ur sitt sammanhang inställning. En TV-nyheter organisation kan använda bilderna som motsäger vad någon säger eller som visar det motsatta sidan av något. Om en politiker var dum nog att utropa det inte fanns någon hemlös problem i Amerika, till exempel, kan ett TV-program använda voice over samtidigt visa bilderna av de hemlösa i USA.

Andra exempel på gotcha journalistik omfattar sätta Intervjupersonerna på plats genom att be dem om pinsamma eller kontroversiell information, särskilt om personen som intervjuas är uppenbarligen inte beredd att ta dessa frågor. En del av målet kan vara att göra den intervjuade ser mindre intelligenta eller synligt generad. Ett annat mål är att få fram uppgifter från den person som inte kommer att reflektera bra om denna person. Den är visserligen inte särskilt journalistik, Michael Moore's film Bowling for Columbine praktiserade en form av Gotcha journalistik upprepade gånger. Detta var särskilt fallet när han besökte Charlton Heston och representerade sig som medlem i National Rifle Association (NRA). Moore lät inte Heston veta att han skulle följa en rad förhör inte stämmer överens med NRA filosofi, och det skulle faktiskt vara att konfrontera Heston på några av sina åtgärder till stöd för den nationella tillsynsmyndigheten efter förödande dödsskjutningar av barn.

Det kan finnas legitima skäl att utöva vissa former av gotcha journalistik, men det finns andra sätt att möta människor på skenbara motsägelser i sina uttalanden eller åtgärder. Den sena Tim Russert av nyheter berömmelse, var extremt bra på detta, särskilt som värd för NBC visar Meet the Press . Han var känd som en av de tuffaste intervjuare i verksamheten utan också se till att fullt representera folkets åsikter han intervjuades. Dessa människor att intervjua med Russert var också medvetna om att de kan förväntas ta hänsyn till skenbara inkonsekvenser i beteende och uttalanden. Detta är inte gotcha journalistik eftersom tillfrågade att de skulle ha ställt mycket tuffa frågor när de träffade Russert.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.