Vad är Food Not Bombs?

Food Not Bombs är en kooperativ organisation bestående av tusentals autonoma kapitel över hela världen, från Kanada till Australien. Organisationen erbjuder gratis vegan och vegetariska rätter, lätt ofta regelbundet, ungefär som en hemlös soppkök. Members of Food Not Bombs också ge mat till protester och evenemang, och det är ofta först på plats efter naturkatastrofer och katastrofer som erbjuder varm mat till offren, räddarna och personal nödsituationer. Den helt icke-våldsamma organisationen höjer medvetandet om kostfrågor och foder de behövande.

Organisationen i Food Not Bombs är anarkistisk till sin natur. Varje kapitel är helt oberoende av andra kapitel, även grupper från olika städer kan samarbeta ibland. Inom kapitlet är beslutsprocessen delas mellan alla medlemmar i gruppen, och det finns ett fokus på att involvera alla och överväga behov och talanger hos alla medlemmar. Alla kan laga mat, kan alla äta, och alla kan hjälpa till att organisera Food Not Bombs händelser.

rötter Food Not Bombs finns i anti-nukleära protester i 1970-talet och början av 1980-talet. 1980, en grupp aktivister i Cambridge, Massachusetts som tecken på en protest läsning "pengar till mat, inte för Bomber! Parollen förkortades till" Food Not Bombs ", och aktivisterna beslöt att sätta den i handling, som lade grunden till organisation som anser att mat är en rättighet, inte ett privilegium. Inom några år hade flera kapitel uppstått över hela Nordamerika, och gruppen expanderade till andra världsdelar också.

Mycket av måltider tillagade av Food Not Bombs är gjorda med hjälp av livsmedel som skulle annars kastats ut. Många kapitel har avtal med lokala stormarknader och banker mat för att plocka upp matavfall och omarbeta det till hälsosam, näringsriktig mat. Koncernen satsar på vegansk mat både därför att det är relativt nonviolent och därför vegan mat är mindre känslig för förruttnelse och de livsmedelsburna sjukdomar.

Medlemmar i denna grupp ibland säger att de är "mat för fred", och de hoppas att uppmärksamma svält genom att påpeka hur lätt det är att lösa. Regionala kapitel påpekar att regeringarna kan avleda en del av sin militära budget till hunger förebyggande och göra en enorm skillnad. Många områden har Food Not Bombs kapitel, och om du vill hålla på med matlagning, äta, eller annan organisation, kan du söka efter "Food Not Bombs" och ditt område med en sökmotor. Om du inte har en lokalavdelning, var inte rädd för att starta en, Food Not Bombs hemsida har bra tips för folk som vill etablera nya regionala grupper.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.