Vad är Dag Ashurah?

Dag Ashurah, även känd som Muharram 10, är en dag att minnas Muhammeds martyrdöden barnbarn Husayn (även stavat Hussein) ibn Ali, den dagen Abraham föddes, dagen Noaks ark berört land, och dagen Kaba ( heligaste muslimska plats) byggdes i Mecka. Ashurah, stavas ibland Ashura, alltid sker på samma dag i den islamiska kalendern-den tionde dagen i Muharram, den första månaden i det islamiska året. Detta ställer i allmänhet denna islamiska semester nära den judiska Yom Kippur.

shia-och sunnimuslimer, två olika sekter inom islam, tolka denna dag på olika sätt. För de förstnämnda har Dag Ashurah stor religiös betydelse på grund av Husayn ibn Ali död. Shia muslimer anser Ashurah en dag i kampen mot orättvisor, förtryck och tyranni, eftersom Husayn kämpade och dog för en rättvis regering. Sörja Hysayn död, shiamuslimer vallfärdar till Husayns grav, som ligger i Karbala, Irak. Mourning ritualer har varit kända för att inkludera mot bröstet och skära sig själv med rakhyvlar och knivar för att fira blod spillts i slaget vid Karbala. Olika fatwas har utfärdats som förbjuder bruket av denna sedvänja. Många ge blod istället.

sunniter tror att profeten Muhammed förklarade Ashurah vara en dag av fasta tillsammans med judarna. Senare, på grund av fastan som äger rum under Ramadan, fasta på Dag Ashurah behövdes inte längre, men rekommenderas.

Med den ökande religiösa och politiska skillnaderna mellan shiitiska och sunnitiska sekter, Dag Ashurah ofta orsakar blodbad i länder som Pakistan, Iran och Irak. På grund av den starka politiska betydelse i dag har förbjudit Saddam Hussein sitt minnet i Irak. Under 2004 var första gången shiamuslimer kunna minnas denna dag eftersom Saddam Hussein förlorade makten, bombningar dödade och sårade flera.

Historiskt Dag Ashurah har ofta orsakat blodsutgjutelse runt om i världen. 1884 i Trinidad och Tobago, brittiska kolonialisterna dödade 22 människor försöker utföra Ashurah ritualer kallas Hosay. I Iran hade Ashurah ritualer stor politisk betydelse under det libanesiska inbördeskriget och upproret i Bahrain som ägde rum under 1990-talet.

Ordet Ashurah själv betyder "tionde", eftersom Dag Ashurah inträffar på den tionde dagen i månaden Muharram på den islamiska kalendern. Även i modern tid denna dag har kommit att betyda våld och blodsutgjutelse, enligt islam, har i dag möjlighet att läka. En övertygelse är att om man är man vaken hela nionde Muharram, vinner stora välsignelser. Ytterligare ritualer sägs bota fysiska åkommor.

Dag Ashurah, med sina olika tolkningar och significances, inklusive dess ursprungliga ädla övertygelser och värderingar, fortsätter att vara högtidlighållas. Den största insamling av shiamuslimer i USA för dagen i Ashurah äger rum i New York City.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.