Måste jag har för mycket prylar?

Har jag för mycket grejer jämfört med vad eller vem? Finns det verkligen ett objektivt mätinstrument som kan definiera "för mycket grejer"? I en västerländsk kultur besatt av konsumtion och materiell rikedom, skulle det även vara möjligt för någon att ha för mycket grejer? När allt inte ha tillräckligt med saker skulle bli mycket mer problematisk än att ha för mycket grejer. Miljontals människor runt om i världen önskar nog att de hade för mycket grejer, eftersom de har det motsatta problemet. Problemet med att ha för mycket grejer är definitivt en lyx för de rika.

Komikern George Carlin utvecklat en rutin kring begreppet "stuff". Carlin tro var att vi alla har ett stort utbud av saker, kanske för mycket grejer, men vi insisterar på att lagra den i mindre och mindre behållare av saker. När våra garderober bli full med för mycket grejer, tar vi del av det till lådor. Om vi behöver saker för semester, lägger vi några av våra ursprungliga saker i resväskor. Vi köper även mindre versioner av saker bara för att ha till hands när vi lämnar våra stora saker bakom på en resa. Den verkliga frågan om "för mycket grejer" går mycket djupare än det kan verka. Vad vi egentligen diskuterar är en ansamling av materiell rikedom under en livstid. Finns det en logisk Stoppunkt för att ackumulera saker, när vi hittar självförverkligande i det vi redan äger, till exempel? Tanken på för mycket saker tyder på att en mättnad har uppnåtts och resten av ens saker är överflödig. Uppenbarligen flesta människor har mer saker i deras garderober och behållare för lagring än vad de någonsin kommer att behöva gå igenom en vanlig dag, men det är för mycket grejer? Man kan säga att ett paraply tjänar ingenting förrän det regnar . I samma mening, mycket av det vi samlar på oss genom åren inte längre verkar ha ett syfte, men en dag kanske. Vi kanske har för mycket saker att hantera vid en given tidpunkt. Är det mer en fråga om inte tillräckligt med lagringsutrymme eller för mycket grejer? Många människor har en mentalitet pack råtta, vilket betyder att de inte ingår i ett enda stycke grejer utan domstolsbeslut eller en anständig kamp. För dem, idén om "för mycket grejer" skulle låta främmande. Andra föredrar att eliminera saker och skräp så snart det hotar att ackumulera och påverka deras sinnesfrid.

Det kan vara möjligt att ha för mycket saker om en något längre finner tillfredsställelse i förvärvet av det. Collectors känner ofta ett tvång att fortsätta förvärva poster tills de inte längre föra en känsla av tillfredsställelse. Samlingen processen blir mer ett hinder än en hobby. När ett företag överväger tanken på att "för mycket grejer", bör man överväga om alla dessa materiella ägodelar är att ge en känsla av prestation eller om de agerar som ett hinder för sann lycka och tillfredsställelse.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.