Vilka är kemiska vapen?

Kemiska vapen är kemikalier som har toxiska egenskaper som kan utnyttjas i krig eller folksamlingar. Tack vare Genèveprotokollet om 1925, är användningen av kemiska vapen är förbjudna i krig, även om vissa nationer förbehåller oss rätten att slå tillbaka om de drabbas av kemiska vapen. Lagring av kemiska vapen har inskränkts av konventionen om kemiska vapen från 1993, som stadgar förstöra dessa vapen, tillsammans med upphörande av kemiska vapen utvecklingsprogram.

historia av kemiska vapen är gamla, även om människor verkligen raffinerad dem till nya nivåer i det 20th århundradet. Tyder dock på historiska bevis för att människor har som använder kemiska vapen, åtminstone sedan den femte århundradet f. Kr. , när spartanerna satte eld på skadliga ämnen under väggarna av atenarna i ett försök att kväva dem. Tills 20-talet var det många kemiska vapen asphyxiants, som syftar till att avaktivera människor genom kvävning, medan första världskriget innebar utvecklingen av mer sofistikerade och förödande kemiska vapen.

Like droger är kemiska vapen indelade i scheman. Schedule Jag kemiska vapen inte kunna använda annat än som vapen, nervgaser är ett exempel på sådana vapen. Schema II kemikalier har några potentiella användning, till exempel, är föregångare till vissa nervstridsmedel användas för andra tillämpningar, vilket gör det svårt att förbjuda dem. Schedule III innehåller kemikalier med ett antal potentiella kommersiella användningsområden, People också klassificera kemiska vapen genom sina effekter. Nervstridsmedel avbryta med funktion i nervsystemet, som orsakar olika grader av kraftlöshet. Sarin, V-agenter som VX, tabun, och många insektsbekämpningsmedel nervgaser. Asphyxiants, som du kanske tror, få folk att kvävas, några välkända asphyxiants inkluderar fosgen och klor. Frätande eller blister vapen orsakar blåsor på huden, ibland efter en försenad tid: senapsgas är en klassisk blåsor. Många länder har också utvecklat icke-dödliga kemiska vapen, avsedda att användas i folksamlingar, såsom tårgas och några milda nervgaser, tillsammans med de så kallade "Agent 15", som orsakar total arbetsoförmåga i upp till tre dagar.

Många anser att kemisk krigföring är extremt farligt, eftersom det inte skiljer mellan stridande och noncombatants, och den har potential att förorena luft, vatten och mark . Effekterna av kemiska vapen är inte heller vackra att se, och de tidigare har missbrukats av ett antal nationer, Saddam Hussein i Irak, till exempel, används testade kemiska vapen mot byar i irakiska kurder, orsakar massdöd, och Tyskland bekant kemiska agenter att döda miljoner i förintelselägren under andra världskriget. Många människor runt om i världen är angelägna om att se ett ensidigt förbud mot kemiska vapen, tillsammans med förstörelsen av all global lager.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.