Vad är historien om Halloween?

Många kulturer och religioner har bidragit med delar till den semester vi nu känner som Halloween. De tidigaste sådana fester Låt keltiska och romerska hedningar hedra sina döda förfäder, sluta fred med sjuka lycka, och förbereda för vilande vintersäsongen. När Europa kristnades, var avsatt festligheterna av kyrkan för att ära helgon och avlidna. Slutligen väckte vågor av invandrare från Irland och Skottland traditioner till Amerika att coalesced i mitten av 1900-talet som ont, kostymer, godis och vi är vana vid i dag.

Kelterna firade slutet på sommaren med sin nya året runt höstdagjämningen den 1 november. Dessa var gamla människor som bor kring 0 CE, i nuvarande Skottland, Irland och Wales. Kommande BLOTTHET av vintern gjorde att festivalen var på kuspen mellan liv och död. Vid detta tillfälle trodde Druids gränsen mellan döda och levande var formbart. Kvällen innan, 31 oktober, firade Samhain att hedra de förfäder som återvänder till sfären av de levande. Även om vanligt folk firade scenkostymer som heliga djur och dansade runt bål, genomförde druiderna divinations att förutsäga framtiden.

Under samma tid, firade romerska hedningar en liknande fest för att fira de döda, som kallas Feralier. Istället för att fokusera på vintern, var detta en tid av skörd, full av mogen frukt och riklig mat från gudinnan Pomona. Från detta, lånar vi våra äppel-guppade och cornucopias samband med Halloween. När kristendomen svepte genom Europa, hade kyrkan för att omvandla dessa hedniska helgdagar till heliga dagar för dyrkan. Alltså de skapade allhelgonadagen falla den 1 november att ersätta semester i samband med döden. När detta var ineffektivt att helt omvandla alla, cirka 1000 CE kyrkan deklarerade November 2 vara alla själars dag, så att folk kunde erkänna sina avlidna.

Från Alla helgons och Alla själars dag, drar vi namnet Halloween. I mitten engelska, översätter allhelgonadagen som Alholowmesse, som avkunnades som All Hallow's Evening och förkortat Hallowmas eller Hallowe'en.

p

andra tullen i samband med Halloween har helt nyligen anpassats. Den allmänna känslan av barns ofog uppstod eftersom föräldrar lätt kan skylla på "spöken" just för natten. Samla in godis och sötsaker från grannar var ursprungligen ett sätt att samla in erbjudanden för alla själars dag. En Jack-o-lantern brukade vara en snidad kålrot med ett ljus inuti som lades ut i fönstren för att avvärja onda andar. Den irländska historien går att snåla, gör syndiga Jack the Devil löfte han kommer inte att tas till helvetet. Jack måste återvända till djävulen när han avvisades från himlen. Djävulen ger honom en brinnande glöd för att placera i en snidad-out rova att tända sin väg som en vandrande själ. Pumpor, eftersom de är en squash och inte en rot, är lättare att skära, så irländska invandrare i Amerika föredra dem rovor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.