Vad är ett fotografiskt minne?

Enligt teorier, en person med en fotografisk pengar kan minnas scener och händelser som detaljerade, precisa bilder. Ett flertal vetenskapliga studier har visat att det fotografiska minnet är förmodligen rent legendariska, eftersom inga demonstrationer av en verkligt fotografiskt minne någonsin dokumenterats. Vissa människor, däremot, har vad som kallas en eidetic minne, en besläktad, men något annorlunda koncept. Begreppen "eidetic" och "fotografiska" kan ibland förväxlas, speciellt i den populära media, och vissa människor kan hänvisa till ett fotografiskt minne när de verkligen menar en eidetic minne.

Förespråkarna för uppfattningen att ett fotografiskt minne verkligen existerar säga att vissa människor kan lagra information i form av detaljerade bilder som kan återkallas efter behag. En person med ett sådant minne, till exempel skulle kunna beskriva en målning i detalj efter att ha sett den en gång, eller kunna recitera avsnitt ur en bok han eller hon hade bara sett i förbigående. Människor är i själva verket kan sådana konststycken, men detta verkar vara ett resultat av noggrann mental träning, snarare än en faktisk fotografiskt minne.

I ett eidetic minne, folk lagrar visuell information med hög precision, och detta gör det möjligt för dem att upprepa information i fullständig detalj, men vanligtvis bara kort efter att exponeras för det. Eidetic minne verkar vara vanligast hos barn, vanligtvis bleknar med åldern, och en del forskare anser att detta kan bero på att barn är mer benägna att lagra information på ett rent visuellt sätt, snarare än att försöka sätta ord på de saker de ser. Till exempel kan en person med en eidetic minne titta på en bild av en hund och sedan beskriva det mycket exakt, men om han eller hon säger "hund" när man tittar på bilden verkar nivån påminna minskas. När det gäller personer som har en eidetic minne verkar de lagra information på helt olika sätt som underlättar en mycket hög återkallas. Denna typ av minne är inte riktigt samma sak som den berömda "fotografiskt minne" som dyker upp regelbundet i den populära media, inte minst eftersom fotografiskt minne tillskrivs ofta vuxna och barn är faktiskt mer benägna att ha en eidetic minne.

många människor genom historien har visat en förbluffande förmåga att memorera saker, från en linje av hundratals spelar till detaljerna i visuella scener som de senare kan återge på en duk . Dessa personer har ibland sagts ha fotografiskt minne, men sanningen är att de troligen utbildade sig under årens lopp. För yrkesmänniskor som arbetar inom områden där ett gott minne är viktiga, t. ex. skådespelare, målare och musiker, är utvecklingen av olika minne knep absolut nödvändigt för att lyckas, och dessa memorization bedrifter uppnåddes genom hårt arbete och engagemang, inte minnet magi.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.