Vad är en Message in a Bottle?

Uttrycket "Message in a Bottle" kommer bokstavligen från bruket att placera en viktig men oriktade bokstav inne i en (oftast) glasflaska, tätning den och låta havsströmmar att bära bort den. Det finns indikationer på att antikens grekiska vetenskapsmän använde meddelande i en flaska för att studera det allmänna flödet av oceaner. Tidig militärer används också budskapet i en flaska att förmedla budskap till avlägsna trupper, även om denna metod hade några taktisk nackdelar. Om fienden upptäckte meddelande i en flaska först kanske avgörande hemligheter har uppenbarats. I denna situation leda drottning Elizabeth I av England att utse en tjänsteman öppnare av oceanen Flaskor.

Många associerar ett meddelande i en flaska med skeppsbrutna själar som lever på en öde ö med föga hopp om upptäckten. Tanken är att skapa en detaljerad beskrivning av de överlevande, hittat sin sista känd plats och sevärdheter på ön. När förseglade meddelande i en flaska har släppts, bör havsströmmar bära så småningom till en bebodd kust. Finder skulle upptäcka anteckningen och underrätta behöriga myndigheter för ett räddningsförsök. Tyvärr kunde flaskan och dess innehåll lika lätt fastna i Ocean skräp eller översvämmas av passerande fartyg, eller göra landkänning i ett isolerat område. Ändå ger ett meddelande i en flaska någon form av hopp för eventuella räddningsinsatser. Fyra hundra meddelanden i 400 flaskor kan dock bli en ännu bättre tack överväga.

Sanningen är att det är mycket troligt att ett meddelande i en flaska som ska skickas enbart som ett socialt experiment. Vissa kustområden medborgare kommer att placera en personlig hälsning komplett med kontaktinformation i en flaska och skicka ut för att se hur långt det går. Den som hittar ett sådant meddelande i en flaska uppmanas ofta att skicka tillbaka en detaljerad rapport om hur och när det upptäcktes. Andra kan bli brevvänner med den ursprungliga avsändaren, eller lägga till sina egna meddelanden och skicka flaskan tillbaka ut i vattnet. En hel klass av studenter kunde samordna sin egen "Message in a Bottle" program och diagram resultaten genom åren.

Forskare även använda en mer sofistikerad meddelande i en flaska för att studera havsströmmar och vågor. Dessa behållare har särskilda kort be finders att dokumentera plats och tid för upptäckt. Några högteknologiska system kan även innehålla en liten Global Positioning transponder för avlägsen plats. Även om människan aldrig upptäcka dessa behållare, kan informationen fortfarande hämtas.

Begreppet "Message in a Bottle" har nyligen bytt från den bokstavliga till det figurativa. Det används ofta för att beskriva en verksamhet eller social kommunikation med någon specifik mottagare. Ett dataprogram ingenjör i Iowa kan sända ut en "Message in a Bottle" som syftar till Microsofts chefer, till exempel. Det skulle inte skickas direkt till Bill Gates i ett kuvert, utan publiceras som en allmän bloggpost eller på ett öppet forum för programvara ingenjörer. Annan person skulle kunna lägga ut en "Message in a Bottle" i en singel forum för att locka potentiella romantisk partner. Poängen med dessa övningar skulle vara att tillåta meddelanden cirkulera naturligtvis, i hopp om att rätt personer så småningom kommer att hitta dem och svara.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.