Vad är en Jack-O-lanterna Effect?

Strax efter orkanen Katrina ödelade delar av Mississippi och Louisiana kuster, inklusive hamnen staden New Orleans, många flyktingar skickas antingen till andra städer, till exempel Houston, Texas, eller försedda med hölje kuponger för tillfällig flyttning. Förhoppningen var att federala, statliga och lokala myndigheter skulle bygga upp och återställa många stadsdelar i sina före Katrina status. I själva verket hjälpte en selektiv ombyggnad program för att skapa det som många kritiker kallar jack-o-lantern effekt .

När det gäller stadsförnyelse insatser efter fördärv eller katastrof, jack-o-lantern effekt kan beskrivas som ett lapptäcke av restaurerade eller nya egenskaper omgiven på alla sidor av områden av gissel och förödelse. När ett visst område har sitt allmännyttiga återställt med undantag av kringliggande områden är liknande den som en enda Halloween jack-o-lantern lysande en annars mörka kvarter. När invånarna i New Orleans övervägande svart 9th Ward tilläts återvända till området, många var chockad att se hur små framsteg som gjorts för reparationer och renoveringar. Istället var statliga och privata byråer erbjuder sig att köpa enskilda partier från ägare som inte längre ville leva i New Orleans. Dessa erbjudanden avvisades ofta för att vara betydligt mindre än vad fastigheten var värd.

Några 9th Ward politiska ledare och förespråkar trodde att regeringen ville att förvärva fastigheten för att bygga dyrare bostäder för återvändande vita New Orleans invånare. Först då skulle de avgifter som ska repareras fylla sina ursprungliga krav.

Den jack-o-lantern effekt började inte med de katastrofala följderna av orkanen Katrina, dock. Idén att renovera utvalda områden i ett fördärvat eller ödelagda staden har använts i århundraden. När guldålder järnvägar slut, till exempel, skapade stadsplanerare ofta en jack-o-lantern effekt genom att renovera kommersiella eller högre inkomst områden först och verkar strunta lägre inkomster neighborhoods. Det är inte ovanligt att se mindre orter och städer med små fickor av aktiv handel eller bostäder omges av områden med gissel eller förmultning.

Den jack-o-lantern effekt har ofta använts för stadsförnyelseprojekt som verkar gilla en demografisk framför en annan. I New Orleans, kände många svarta invånare förrådd av sina politiska ledare för att tillåta övervägande vita grannskap återställas före övervägande svarta neighborhoods. Skapa en jack-o-lantern effekt genom selektiv ombyggnad kan bidra till att förstärka dessa föreställningar och rädslor, så stadsplanerare och andra myndigheter måste vara medvetna om den inverkan ett sammelsurium inställning till renovering kan ha på boende och företagare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.