Vad är Straight Edge livsstil?

straight edge livsstil, ibland betecknade med bokstaven X eller med nummer 24, beskriver en liten del av människor inom större punkrock, som hade några idéer motsättning till de flesta punk rock music. Beroende på i vilken utsträckning människor praktiken straight edge livsstil, kan de bli veganer eller vegetarianer, tenderar att undfly alkohol, droger och lösaktig sex, och får heller inte dricka koffeinhaltiga produkter. Det finns några mycket diskussioner om vad som bör och inte bör ingå i en rak livsstil, och ett antal personer debatt i frågan intensivt. En del ser den raka staven livsstil som derivat av musikern Todd Rundgren tankar om att inte dricka eller röka marijuana, men eftersom Rundgrens musik hör mer korrekt i hårdrock genren. Andra säger att låtar från 1970-talet band The Modern Lovers, som tros ha påverkat musik punk och vars texter innehåller en del av den raka idéer kanten livsstil, var betydelsefull. Mest om, står för den begynnande straight edge med en turné 1980 som punkband Teen Idles, som inte var tillräckligt gamla för att dricka och lekte i vissa lokaler som hade barer. vill att Teen Idles att spela på barer, i synnerhet San Francisco Mabuhey Gardens, varje bandmedlem var markerade med ett X på baksidan av en hand, så att de inte skulle serveras alkohol. Samma märkning system erbjuds en inbrytning för många människor att se lokala punkband i små barer och det serveras alkohol. Senare barer och klubbar använt stämplar för att beteckna huruvida en person ska en konsert var en mindre eller lagligt att dricka ålder. The X-markeringen fångas in som en symbol för den tidiga straight edge livsstil, som ibland kallas Old School. Intresset för vegetarianism, och intresset för vissa religiösa begrepp som de i Hare Krishna tro fångas andra, medan en del människor lockades mest på idéer rak kant på grund av mindre narkotika fyllt miljö det erbjuds. Om valet av livsstil verkligen varierade, och eftersom många punkband uttryckt helt motsatta idéer om "Sex, droger och rock and roll," den raka staven livsstil kan kallas ett hundratusen element inom den större punk miljön. Det fanns stora spänningar mellan grupper som motsätter sig "ren" levande, och de som intog en mer traditionell rock and roll tillvägagångssätt. När rörelsen tog fart, fanns det folk som kritiserades särskilt av andra i punk kulturen och var märkt "militanta". Det kan betyda frispråkig och det kan betyda trång och begränsad i sikte, och ovillig att tillåta andra att fortsätta leva som de ansåg lämpligt. Det betydde också att våldet ibland upp argument mellan människor av raka liv övertalning och andra.

Grupper i början som lockade den raka staven folkmassan omfatta Teen Idles, Minor Threat, Government Issue, och anledning till oro. De militanta element nådde en topp under 1990-talet med grupper som domare, fet och Youth of Today. Vissa band började också att luta sig mot metall i stället för punk rock, med grupper som strider och Earth Crisis som exempel. Genom 2000-talet mycket av den spänning som markerade straight edge livsstil och punk livsstil relation hade dunstat . Kanske beror delvis på en ökande acceptans av idéer som vegetarianism. Det är därför vanligt att se rak och icke-straight edge band fungera tillsammans, utan mycket i vägen för fientlighet.

En liten oklarhet kan uppstå för dem som är fans av punk, rockabilly band X som började spela på 1970-talet. De var inte associerade med straight edge livsstil, och vissa medlemmar i bandet öppet erkänna att ha använt narkotika och /eller alkohol. X ansågs inte så mycket hardcore punk som några av de band som följde, och de var känd för ett par år än många av de straight edge band, spela i större arenor, ofta med en enda förband de själva väljer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.