Vad är Stockholm Syndrome?

Stockholmssyndromet är ett psykologiskt beteende som förekommer i vissa gisslan situationer. Villkoret visas när gisslan börjar visa lojalitet eller medkänsla med de människor som håller honom eller henne i fångenskap. Stockholm syndrom kan också användas för att beskriva beteendet hos vissa offer för våld i missbruk eller brud kidnappning.

Termen Stockholmssyndromet har sitt ursprung i 1973 efter rånet av en bank i Stockholm, Sverige. Under rånet, hölls bankanställda som gisslan i sex dagar. Under denna tid blev en del av de anställda emotionellt fäst vid sin kidnappare. Några av gisslan försvarade de åtgärder som banken rånarna efter prövning var över.

psykiatriker har förklarat att Stockholmssyndromet kan förklaras som en enkel hjärntvätt teknik. Det kan också ses som en naturlig reaktion eller försvarsmekanism hos fångarna för att säkerställa deras överlevnad. Det är samma känslomässiga svar att nyfödda har en dominerande vuxen siffra. Den militära vanligast använda denna form av hjärntvätt att producera lojalitet och stärka banden mellan individer i enheter. Stockholm syndrom används också för att beskriva vissa former av inhemsk missbruk. Misshandlade män och hustrur som förblir lojala till förövaren kan sägas vara hjärntvättad på detta sätt. Många drabbade människor förblir oförklarligt lojal mot förövaren, även om de erbjuds ett säkrare alternativ. En annan term som används för att beskriva Stockholmssyndromet är fånga bonding , där starka band utvecklas mellan gisslan och tillfångatagare. En kvinna som hållits fången under ett rån slutade med ett så stort band som hon bröt förlovningen med en partner. Efter rånet, fortsatte hon att hålla kontakt med henne captor medan han fängslades. En av de mest kända fallen av Stockholmssyndromet inblandade miljonären arvtagerskan Patty Hearst. År 1974 kidnappades Hearst av Symbiotiska befrielsearmén (SLA). Under sin tid som fånge, hjälpte hon SLA att råna en bank. När greps använde Hearst Stockholms syndromet som hennes försvar. Hennes försvar misslyckades, och Hearst fängslades slut för hennes del i rånet.

Mer nyligen brittiska journalisten Yvonne Ridley var tillfångatagen av talibanerna i Afghanistan år 2001. Ridley hölls fången i 11 dagar, och sedan han lovat att studera islam, släpptes hon. Sedan hennes frigivning, har Ridley konverterade till islam och har en stark islamiska åsikter.

En av de viktigaste faktorerna i Stockholms syndromet är att kidnapparna kan utföra små gester vänlighet mot sina fångar. Dödshotet, motverkas med dessa rörelser, är tänkt att åstadkomma syndromet. Företagsinterna börjar identifiera sig med psyket i captor för att överleva. The Stockholm syndrome tar ungefär fyra dagar att få fäste, och det kan pågå under en lång tid efter denna prövning är över.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.