Vad är Skosnöre faktor?

skosnöre faktor är en nära kusin till begreppet Murphy's Law. I Murphy's Law, är den allmänna teorin om att allt som kan gå fel går fel, speciellt när du verkligen behöver det för att gå till höger. Däremot är det skosnöre faktor tanken att allt du verkligen behöver, särskilt små saker som skosnören, kommer att bryta högst olägligt. Det handlar om små fel som uppstår när du lita mest på något att arbeta. Det har gjorts vissa studier relaterade till hur skosnöre faktor kan vara lika viktigt när man överväger de allmänna övergripande stress som är stora händelser som dödsstraff av älskade, en skilsmässa eller förlust av ett jobb. Ibland fina detaljer och små faktorer tenderar att ha en kumulativ effekt på stress, och folk kan tyckas att reagera aggressivt eller i en panikslagen och arg ärendet till dessa små saker. I det avseendet har de skosnöre faktor kan också kopplas till uttrycket "den sista droppen" eller "Straw bröt kamelens rygg. " Det är inte bara den trasiga skosnöre som räknas, men alla påfrestande händelser bygga upp en Blowup när skosnöre går sönder, eller kanske när datorn kraschar.

Ur en psykologisk synvinkel, många människor som har en svår depression eller ångest verkar kunna hantera stora stressiga situationer, särskilt när de har över tid arbetat med en terapeut och används läkemedel för att ta itu med sina problem. De är ofta förvånade över att de "små saker i livet," fortfarande aktivera panik eller deprimerad svar. Letar du efter en felplacerad uppsättning nycklar och hantering av alla typer av skosnöre faktor som utlöser panikattacker, ångest eller depression, skicka patienterna tillbaka till sin läkare att lista ut varför det skick de trodde sig ha kontroll över det blossar upp över sådana små detaljer .

Svaret från de flesta terapeuter är att det är just i dessa små situationer, när vi inte är väl skyddade, att skosnöre faktor är sannolikt att sända oss över kanten. Stor stressfaktorer, även när de är oväntade, är i allmänhet något som de flesta hantera såväl känslomässigt, så småningom. Det finns också en mängd stöd för människor när stora stressfaktorer förekommer, liksom grupper skilsmässa stöd, eller hospice stödgrupper för människor som har förlorat familjemedlemmar. Det finns inga skosnöre faktor stödgrupper, dock, och kanske det är lika viktigt. Det är viktigt att förstå att det skosnöre faktorn är vanligtvis ett sista halmstrå i en massa små spänningar. Ta till exempel en familj packning för en semester. Människor är fysiskt betonas som de springa fram och tillbaka sätta saker i bilen. Föräldrar hanterar barn som är överhopad med entusiastiska stress om att ta semester. Bilen är redo att dra ut på uppfarten och plötsligt ett barn i baksätet meddelar att barnet verkligen luktar.

Plötsligt, mamma eller pappa förlorar den och svarar på ett arg sätt. Just när allt är redo att gå, och de verkligen behövs för barnet att hålla torrt, har de plötsligt sin metaforiska skosnöre faktor, och kan komma att brumma vägen tillbaka till huset för att byta ut barnet innan du gör en annan börjar. Alla i familjen kan tillfälligt känna sig arg, irriterad eller panik på grund av mängden av stress som redan har inträffat under dagen. Även humör kan återställas, familjen allt, att en eller annan form, är offer för ett skosnöre faktor, och en stund kan behövas för att återhämta sig.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.