Vad är Hollow Point kulor?

Hollow punkt kulor kulor som har en liten grop i sina tips. Denna konstruktion gör att kula att belysa effekterna med ett mål, eftersom trycket genereras inuti gropen, huvudsakligen dra i kula isär. Användning av ihåliga kulor punkt är kontroversiellt i vissa samhällen, och det finns olika argument för och emot detta kula design. En typisk Hollow Point kula är åtminstone delvis ett hölje av en hård metall som kommer att förhindra pipan på pistolen blir förorenat med bly. Jackan hjälper också behålla noggrannhet, med ihåliga punkten ytterligare förbättra noggrannheten genom att förskjuta tyngdpunkten bakom kulan. När en ihålig punkt kula träffar ett mål, expanderar kulan och jackan faller bort. Den främsta fördelen med en ihålig kula punkt är att det har ökat bromskraft. När en ihålig punkt kula träffar ett mål och expanderar, gör det betydligt mer skada än en konventionell kula, vilket ger målet att stoppa snabbare. Dessutom overpenetration, är ett vanligt problem med några kulor, undvikas eftersom kulan saktar radikalt när den expanderar.

Folk har blivit medvetna om fördelarna med ihåliga punkt design för en mycket lång tid, och nästan lika länge har man diskuterat etik med ihåliga punkt kulor. Särskilt i länder som kämpar med lagar vapenkontroll, ihåliga punkter är ibland ett ämne för kontrovers som man försöker att balansera önskemål pistol rättigheter förespråkar med en genuin oro för säkerheten.

Ur syn på brottsbekämpning, är ihåliga punkter ibland betraktas som säkrare, eftersom risken för overpenetration och rikoschett minskar. När polisen försöker hantera en fullsatt situation, kan det vara bra att veta att om en polis skjuter ihåliga punkter, åskådare är mindre sannolikt kommer att skadas än de skulle om det vanliga kulor användes. Dessutom Hollow Point kulor neutralisera en misstänkt snabbare, vilket kan vara avgörande i en nödsituation. En del jägare också använda ihåliga punkter, för att undvika overpenetration och rikoschett problem, och se till att de kan döda stora bytesdjuren humant med ett skott. Dessa kulor används också av några militärer.

Militär användning av ihåliga kulor punkt faktiskt är förbjudna enligt Haagkonventionen från 1899, som förbjuder användning av expanderande kulor. Vissa enskilda samfund har också förbjudit försäljning och användning av ihåliga punkter, ibland kallade dums dum och hävdar att enskilda civila har ingen användning för sådana kulor, och att ökad bromskraft gör kulorna en skuld i händer att lagen efterlevs.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.