Hur kan jag lära ett barn att läsa?

Undervisning ett barn att läsa är en av de viktigaste saker en förälder kan göra. Även lärare kan ha mer utbildning eller erfarenhet, föräldrarna är alla barns första lärare, och att inleda processen att lära sig läsa börjar långt innan barnet går i skolan. Här är några enkla tips från en erfaren folkskola pedagog.

Take Time Det är viktigt att se läsning som en del av ett barns totala språkutvecklingen, inte en separat färdighet. Med det här objektivet, är det tydligt att tidig exponering för talat språk och skrivet språk kommer att få bestående effekter på hur ett barn lär sig läsa. Det troligen är inte en överraskning för er att lärande är intimt förknippat med dina känslor. Stress, ångest, ilska, rädsla eller andra negativa känslor orsakar frisättning av hormoner som kan förhindra bibehållandet av ny information och långsam inlärningsprocessen. Detta är bara ytterligare ett skäl till varför behandlingen med yngre barn ska vara en rolig gemensam aktivitet, inte en stressande ett.

Den enskilt mest användbara sak som en förälder kan göra för att hjälpa sina barn lära sig läsa är att läsa för sina barn, och läsa med sina småbarn och småbarn. Det finns så många orsaker till denna enkla åtgärd har en stark inverkan på barns lärande. Först den tid som tillbringas med ditt barn är oerhört viktigt att hjälpa dem att utveckla en positiv självkänsla.

Mer än så, om ni är överens om att läsa med ditt barn, kommer de att lära av dina exempel att läsning är viktigt. Slutligen, genom att titta och lyssna när du läser, kommer ditt barn att börja naturligt att plocka upp mönster i ljud och ord.

Det är en process Som promenera, prata, eller cykla, det finns många färdigheter som bidrar till ett barns förmåga att läsa. Bra föräldrar bor inte på bristerna i deras barns tal-tvärtom faktiskt, eftersom de flesta föräldrar balk med stolthet på den korta, mispronounced språk försök att komma ut ur sina barns munnar. Lära sig läsa är på samma sätt. Bara för att det inte är perfekt betyder inte att det inte läsning, och varje ny bok borde vara ett annat sätt att bygga förtroende för er unga läsare. Det finns många viktiga steg att föräldrar kan vägleda sina barn genom att de lär sig att läsa. "Läsa" bilder är en enkel men kraftfull skicklighet som lär barnen att tilldela mening till objekt på en sida. Läsa bilder är en bra vana för unga läsare att fastställa, eftersom det hjälper dem att lita på kontext efter ledtrådar till okända ord eller idéer.

Många föräldrar har påpekat att deras barn börjar recitera en favorit berättelse eller boka lång innan de faktiskt kan läsa det. När barn härma läser på detta sätt, är de experimenterar med hur behandlingen ser ut och låter som, och bygga upp förtroende att de kan göra det.

"sounding out" är en välkänd idé som ofta kommer upp i tidiga skeden av behandlingen. Känna igen bokstaven /ljudet mönster är mycket viktigt för ett barns framgång som läsare. Rhyming spelen kommer ljud spel och ljud spel blanda alla bidra till ett barns förmåga att läsa. Ett enkelt exempel kan be ett barn att säga så många ord de kan komma på som börjar med samma ljud som "goat. " Making sambandet mellan ljud utanför sidan kommer endast att stödja dem när de lär sig att koppla skrivtecken och ljud . Det finns en nackdel med Phonics "sounding out" strategi. Många elever och föräldrar prenumerera på det omedvetna tro att om de kan utröna ett ord, kan de läsa ordet. Separera skrivna ordet från förstått innebörden är förståeligt farlig. Även som vuxna, möter vi ord som vi har förmågan att säga eller ens stava rätt, men vi har ingen aning om hur ords betydelse egentligen är. Vi har blivit beroende av andra strategier, främst tittar på kontexten av ordet, för att hjälpa oss förstå det. Små barn är inte annorlunda, och uppmuntra dem att använda bilder och förkunskaper för att begripa vad de läser kan hjälpa dem att bli skickliga läsare, även i vuxen ålder.

Love tålamod och kärlek

En mycket viktig sak att komma ihåg när ni förbereder er för att lära ett barn att läsa är att läsning är en mycket komplex och komplicerad process. Som vuxna, är det lätt att ta för givet många olika sätt som vi behandlar språket. Som lärare är det viktigt för alla föräldrar att inse att det krävs mycket arbete för att vända squiggles på en sida till ljud, ljud i ord och ord till mening. Kärlek, tålamod och kärlek till läsning kommer att vara synlig för ditt barn och uppmuntra dem högt som de lär.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.