Har sanningsserum Exist Verkligen?

sanningsserum, även känd som Tiopental eller natrium pentothal, är ett läkemedel som används för att erhålla information under en undersökning från patienter som inte vill svara eller på något sätt oförmögen att komma ihåg fakta första hand. Det finns flera läkemedel som kan användas som sanningsserum, inklusive Tiopental (smärtlindring), sprit (etanol), skopolamin (den mycket giftiga dämpande) och barbiturater. Samma läkemedel har många andra användningsområden: de används inom psykiatrin för att behandla fobier, som en allmän anestesi, och även utarbeta medicinskt inducerad koma. har sanningen serum ofta skildras i skönlitteratur och filmer som en magisk lösning. Även tecknet Barty Crouch i Harry Potter-böckerna är föremål för användning av sanningsserum och slutar upp bekänna till en lista med brott. Många filmer, speciellt de som kom ut ett par decennier sedan, när användningen av sanningsserum stod på sin höjdpunkt i popularitet, beskrev serum som 100 procent effektiv. TV-serie 24 , dramadokumentären Shell Shock , och många andra har använt sanningsserum som en del av intrigen.

I verkligheten är dock användningen av sanningsserum mycket kontroversiella. Medan serum gör en person mer sannolikt att säga sanningen, gör dem också mer sannolikt att bli förvirrad. Som den person som blir mer och mer pratsam, linjerna mellan fakta och fantasi börjar suddas ut. Experter tror att upp till 50 procent av vad en person står under påverkan av sanningen serum är antingen en förskönad version av sanningen eller en komplett uppfinning. Sanningen serum ger människor i en liknande effekt alkoholförgiftning, sänka hämningar, och göra människor chattier och mer benägna att svara på frågor.

Militära underrättelsetjänsten i både USA och Ryssland testar andra droger som skulle kunna ersätta dem som för närvarande används. Båda länderna använder fortfarande den sanningsserum i kontroversiella fall där andra metoder har misslyckats med att ge ett svar, inklusive uppmärksammade militära fall och omständigheter där nationella säkerhetsfrågor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.