Vem bestämmer vem som får Nobelpris?

När Albert Nobel skrev sitt testamente 1895 han gjorde särskilda rekommendationer vad organ skulle välja och rösta på varje Nobelpris. För det mesta, dessa institutioner fortsätter att tilldela Nobelprisen baserat på Nobels rekommendationer. Ingen kan utse sig själv till ett Nobelpris. I själva verket sådana utnämningar kräver omedelbar diskvalificering för en tilldelning, åtminstone under det året. Varje organ som avgör vinnare för Nobelprisen har sin egen diskret nominering och urvalsprocess. är Nobelprisen i kemi och fysik bestäms av Kungliga Svenska Vetenskapsakademien. Denna grupp erbjuder också Nobelpriset i ekonomi, men det här priset är inte en del av Nobels ursprungliga avsikt, och tilldela medel inte kommer från Nobels egendom.

Hela Kungliga Svenska Vetenskapsakademien inte gör upp röstning kropp. Istället Akademien inbjuder framstående personer inom områdena kemi, fysik och ekonomi att göra nomineringar. De nominerade är sedan diskuteras i en rapport lämnas till fem ledamöter i akademien som i slutändan kommer att rösta och bestämma priser. Omröstningen kan delas, och tidigare har priser delats ut till fler än en person. Till skillnad från andra prisutdelning ceremonier, namnen på de kandidater som inte vinner priset avslöjas inte i 50 år. Så man kan bli nominerad utan att någonsin vara medveten om nomineringen. Endast vinnare av Nobelpriset erkänns som har nominerats.

nomineringen och röstning är nästan identisk för Nobelpris tilldelats i medicin. Men den beslutande organ är Karolinska institutet, en medicinsk skola i närheten av Stockholm. Nominerade är fortfarande konfidentiellt, och omröstningen ofta delas upp, med två personer som får Nobelpris. Svenska Akademien följer en liknande process för att avgöra Nobelpriset mottagare inom litteraturen. Men många tycker att både fred och priser litteratur är mycket mer subjektiv än de som erbjuds inom det vetenskapliga området. Exempelvis har ingen kanadensiska vunnit Nobelpriset i litteratur, även om det har varit exceptionella kanadensisk författare. Trots kontroverser, har nobelpristagare i litteratur kommer från olika länder, och särskilt under de senaste 15 åren, de som får priset representerar många asiatiska och afrikanska länder.

Nobelpris för fred går genom en nominering och urvalsprocess som administreras av den norska Nobelkommittén. Den norska Nobelkommittén är en grupp av fem ledamöter som valts ut av den norska regeringen. Till skillnad från de övriga Nobelprisen, är priset för fred alltid utfärdas i Oslo, Norge, inte Stockholm.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.