Vad var The Mary Celeste Sea Mystery?

Havet rymmer många mysterier, kanske ingen mer förvirrande och varaktigare än det oförklarliga försvinnandet av besättningen på två hundra ton brigantin, Mary Celeste. Fartyget hittades flytande i mitten av Sargassohavet, cirka 500 miles (805 km) öster om Azorerna i december 1872. Många historier och teorier överflöd om ödet för kaptenen Benjamin Briggs, hans fru och deras nyfödda dotter. Ingen kommer någonsin att veta vad som egentligen hände ombord på Mary Celeste, men det är känt att Mary Celeste började sitt liv som Amazonas 1861. Efter en rad missöden, år 1869 var hon byggs om och döptes till Mary Celeste. Tre år senare, i oktober 1872 blev Benjamin Briggs den nya kaptenen på Mary Celeste samt delägare, som var på modet på den tiden.

Briggs var en erfaren seglare och en man från en sjöfart familj. The Mary Celeste lämnade Pir 50 i New Yorks hamn den 5 november 1872, på väg till Genua med last av rå alkohol. Fartyget sågs inte igen förrän den 5 december då kapten David Morehouse av skonerten, Dei Gratia, ett fartyg som liknar Mary Celeste, fläckig henne flytande övergiven mitt i havet. I ett oväntat resultat, visste Morehouse Briggs och de två hade även ätit tillsammans på tröskeln till Brigg avresa i glömska ombord på Mary Celeste. Allt om övergivna fartyg föreslås en evakuering av stor brådska. Kronometern och sextant saknades men en logg hittades med en sista den 24 november. Präglas av ett barns utkast på en säng och en oavslutad måltid i kaptenens hytt bord alla stöder teorin om en snabb avfärd. Den longboats var slängd på sina dävertar och en öppnad flaska hostmedicin stod upprätt på en smal hylla. En partiell förklaring kan ligga i den last som transporteras av Mary Celeste.

Raw alkohol var mycket instabila och brännbart. En av flaskorna ombord på Mary Celeste hade öppnats och det är möjligt att Briggs övergivna fartyg plötsligt på grund av rädsla för en explosion. Lasten kan ha mullrade, vilket är ett ljud som vanligen förknippas med rå alkohol. Om så är fallet, var problemet med towrope förbinder evakuerade till Mary Celeste? Har det på något sätt lossna och Briggs gå efter det, hoppas att komma ikapp med det obemannade fartyget? Eller gjorde en gigantisk flodvåg sluka det lilla livet båten och alla dess passagerare?

Historien om Mary Celeste och hennes olycksaliga besättning förblir ett mysterium så djup och ogenomtränglig som havet självt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.