Vad är en maj-december Romance?

Många fortsätta romantiska relationer med partners som är inom några år i deras egen ålder. Det finns de dock som väljer att bedriva en romantisk relation där det finns en betydande klyfta ålder, minst tio år eller mer. Sådan relation kallas maj-december romance . Den yngre partner sägs vara under våren eller "kan" säsongen av hans eller hennes liv, medan den äldre partnern i vinter eller "December" av hans eller hennes. Detta kan vara en släkting jämförelse, men eftersom den äldre partnern får bara vara i hans eller hennes 40s och dejtar en person i hans eller hennes 20s. Vissa moderna sociala etikettsregler experter menar att ersätta uttrycket "maj-december romance" med den mer politiskt korrekta "åldersskillnaden romance. " Det har varit en lång rad uppmärksammade maj-december romanser genom historien, särskilt under perioder när äktenskap arrangerades mer av politiska eller sociala skäl snarare än den relativa åldern hos de trolovade par. En äldre monark, till exempel, kan ha gift sig en ung arvinge till en viss nation tron.

Fattiga föräldrar kan ha lovat sina unga döttrar med äldre friare för att garantera ekonomisk eller social terminer. Dessa typer av arrangerade äktenskap var dock sällan baserad på fysisk eller känslomässig attraktion. En sund maj-december romantik ofta handlar om två människor som känner mycket kompatibel och har ett antal av ömsesidiga intressen.

På den positiva sidan, lyckas en hälsosam maj-december romantik i allmänhet eftersom båda parter trotsa sociala konventioner som är förknippade med egna åldersgrupper. Den yngre partner, till exempel, ofta visar mer mognad än sina jämnåriga. Den äldre partnern är inte nödvändigtvis mindre mogen än hans eller egna kamrater, men han eller hon kan fortfarande vara intresserad av aktiviteter vanligtvis förknippas med en yngre grupp. En ung men mogen person kan ha svårt att datum inom sin egen åldersgrupp, och en äldre men levande person kan ha svårt att förhålla sig till sitt åldrande kamrater. Den äldre partner i ett fast maj-december romance kan dela sina livserfarenheter med en livskraftig yngre kärlek intresse, och den yngre partner kan dra nytta av att tillbringa tid med en mer stabil och intellektuellt kompatibel liv mate.

Det finns några negativa konnotationer i samband med en ohälsosam maj-december romantik, dock. En äldre person kan rikta en yngre, mindre erfarna romantisk partner för att tillfredsställa sina egna själviska behov. Han eller hon kanske inte kan bilda sunda relationer med människor närmare till hans eller hennes ålder, så att han eller hon kommer att söka en person som lättare kan manipuleras eller utnyttjas. En yngre person kan ha vissa känslomässiga frågor som får dem att föra en mycket äldre partner för ohälsosamma skäl. Han eller hon kan söka godkännande eller godkännande av en äldre förälder, till exempel, och föra en romantisk relation med en mycket äldre partner. En äldre person kan försöka återta de känslor förknippade med hans eller hennes ungdom, så att han eller hon kan föra en maj-december romantik för att känna sig viktig eller ungdomlig igen.

>

Det finns en rad kändisar och andra offentliga personer som har haft framgångsrika maj-december romanser. Den bortgångne skådespelaren Tony Randall, till exempel, gifte sig med en mycket ung motspelerska medan han var i slutet av 70-talet, och även far till ett barn med henne innan hans bortgång. Walesiska skådespelerskan Catherine Zeta-Jones gifte sig med skådespelaren Michael Douglas, som var över 20 år äldre än henne. På skärmen och off-screen romantiska par Katherine Hepburn och Spencer Tracy upprätthålls också en stark maj-december romance under flera årtionden. Skådespelare Nicolas Cage och Kevin Costner har också gifta mycket yngre kvinnor, medan skådespelerskan Demi Moore gifta mycket yngre modellen /skådespelaren Ashton Kutcher. När två människor från olika åldersgrupper är känslomässigt, fysiskt och intellektuellt kompatibel, ålder klyfta ofta blir oväsentliga.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.