Vad är en del myter Om mormoner?

Det finns ett antal myter om mormoner och deras tro som upprätthållits av människor som inte fullt ut förstår läran och övertygelser av anhängare till Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga. Förutom att ha fel, vissa av dessa myter är också skadligt, eftersom de gör det svårt att ha en ärlig dialog om tro, och vad det innebär att vara mormon.

För en sak, det finns flera olika grenar av Mormonism som avvek från den ursprungliga kyrkan som återuppbyggdes av Joseph Smith år 1820, i Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga, eller LDS. Förutom de LDS, finns också Fundamentalistiska Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga (Flds), en sekt som klyvs på mitten-20th Century. Gemenskapen med Kristus, Kristi kyrka, och i Jesu Kristi Kyrka alla följer också lära Joseph Smith och Mormons bok. Medlemmar av olika Mormons sekter tenderar att förkasta giltigheten av andra. En av de mest vanligen sprids myter om mormonerna är att de är polygamister. Tidigt medlemmar i kyrkan gjorde praxis månggifte, förbjöds bruket 1890, och faktum månggifte utgör grund för bannlysning från kyrkan. Vissa medlemmar i Flds göra praktisera polygami, men att de inte utgör huvuddelen av mormoner över hela världen. Liksom många kristna, de flesta mormoner tror att äktenskapet är ett heligt förbund mellan en man och en kvinna.

Somliga anser också att mormoner inte är kristna, eller att mormonerna inte tror på Jesus Kristus. Detta är inte sant. Liksom alla kristna i hela världen, mormoner erkänna Jesus Kristus, hans liv och hans verk, och de tror på hans lärdomar. De skiljer sig med andra kristna samfund i vissa doktrinära frågor, förkasta katolska begreppet den heliga treenigheten, till exempel, men de är absolut en kristen benämning. Ledamöter av Sista Dagars Heliga-rörelsen anses "restorationist kristna," återupprätta kristendomen till sitt ursprungliga skick och förkasta den "stora Apostasy" om ändringar till den kristna tron. att idén kvinnor på något sätt ses som mindre bland anhängare till mormonkyrkans är också fel. Faktum är att män och kvinnor behandlas lika, och tron lägger en stor vikt vid att leva som en familj och arbetar som partner. Äktenskapet är en kritisk del av mormonernas tro, och några mormon par delta i ett tempel för tätning, en vigsel som är tänkt att vara evig, vilket innebär att det kvarstår efter döden. Kvinnor historiskt sett spelat en mycket aktiv roll i kyrkan, och de fortsätter att göra detta, tjänar på många nivåer av mormonernas ministeriet. En av de mer bisarra myter om mormonerna är att de döpa de döda. I själva verket, mormoner hålla ceremonier med människor som kallas Temple Proxies som står i för människor som inte kunde bli döpt i kyrkan i livet. Temple Proxies står vanligtvis för avlidna förfäder. De kan också stå som indikatorer på Temple Tätningar efter förfäder som inte kunnat genomgå denna ceremoni i sin livstid. En stor del av diskussionen virvlar också runt templet plagget, ibland slangily kallade "mormon underkläder. " mormoner inte, faktiskt, bära "magiska underkläder," som en del myter om mormoner kan ha dig tro. Templet Plagget bärs som en påminnelse om de enskilda förbund med Gud, och särskilda markeringar på plagget står för olika saker. Temple kläderna bärs av medlemmar i den tro som har genomgått en kapitalförsäkring ceremoni i en mormon tempel, och medan de uppmuntras att bära upp kläderna på en regelbunden basis, men är inte tvungna att bära dem hela tiden. De är heller inte ett ämne för avslappnad konversation mellan hängiven mormon.

En av de bästa sätten att skingra myterna om mormoner och medlemmar av andra religiösa samfund är att prata direkt med anhängare av dessa religioner. Många mormoner gärna diskutera arten av sin tro med människor som är nyfikna, och faktum är att kyrkan även skicka missionärer till ditt hem på beställning för att prata om sin tro.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.