Hur kan jag säga nej utan att känna skuld?

Livet kan vara rörig, men det kan vara ännu mer så om du har problem att säga nej utan att känna skuld. Efter en stund kan göra förfrågningar om andra blir prioriterade även om det innebär att du störs och schemat blir mer hektiskt. Om ordet ja är vanligare i ditt ordförråd, finns det sätt att säga nej utan att känna skuld.

Om skyldig känslor krypa upp efter att du säger nej, ett av de viktigaste stegen för att överväga är att försöka få reda på varför du säger ja så mycket i första hand. Looking internt kan vara det bästa stället att börja. Fundera över varför skuld finns, vilka känslor upplevs och varför säger ingen är så svårt. Att arbeta på självförtroende kan bidra i arbetet med att säga nej istället för att alltid säga ja. Den skuld kan vara så överväldigande att du är orolig glädjande övriga ovan själv, vilket kan vara ett tecken på bristande förtroende. Överväg att försöka uppnå ett mål, du har alltid velat åstadkomma som ett sätt att förbättra ditt självförtroende. Det kan vara ett enkelt sätt att inleda processen med att säga nej genom att arbeta med vad som kan vara roten till problemet. När någon inflygningar med en begäran, lyssna på dig själv och bli medveten om dina känslor för att avgöra om det är en begäran värt att göra. Göra varje försök att skjuta skulden bort och fokusera på de andra känslor som finns. Om det finns några tvivel om att du inte kan eller bör gå igenom med begäran vänligt säga nej. Innan omedelbart säga ja, bör du göra allt för att vara respekt för din tid genom att ta en stund att tänka på ditt schema. Överväga om att säga ja skulle innebära påfrestningar på andra skyldigheter som redan tar upp tid. Tid är värdefull som den är, så se till att inte överanstränga dig själv eller offra någon tid som är dyrbar för att göra något du inte är intresserad av att göra.

För att säga nej utan att känna dig skyldig, försöker ta det dag för dag och behandla varje ansökan individuellt. Säga nej kan inte vara lätt i början, men det tar bara lite arbete. Undvika att få ner på dig själv eller tror att du har misslyckats. Ju mer övertygade om att du får i din förmåga att säga nej, desto mer kan det vara lättare att säga i framtiden utan att ha gjort sig skyldiga känslor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.