Hur kan jag få a Song Out of My Head?

Om du någonsin har haft en låt fastnat i huvudet, som också kallas en earworm, vet du hur man irriterande det kan vara. En studie utförd av James K. Kellaris vid University of Cincinnati arbetat med över 1000 deltagare att bryta ner varför låtarna fastnar i våra huvuden. Han fann att 99% av studien deltagarna ibland hade upplevt Earworms. Av dessa personer, var 73,7% sannolikt att ha en låt med text fastnat i huvudet. 18,6% fick annonser eller Earworms jingle, och 7,7% fick Earworms av instrumental musik.

Frågan kvarstår om hur man får en låt ur huvudet, och fastän det finns ingen beprövad metod, det finns många förslag att försöka. På fullt allvar, en del människor, särskilt de äldre som har nedsatt mental funktion, kan få en låt så illa fastnat för en så lång tidsperiod, att de får mediciner som Prozac. För de flesta som lider med en earworm, det finns många andra sätt att få en låt ur huvudet utan medicinering.

Även om vi skulle översvämmas av ABBA, John Mellencamp, "It's a Small World" eller andra enkla men repetitiva låtar i huvudet, kan vi vända mentalt dessa låtar ner. Mycket medvetet, vrid låten ner till en viskning volym i ditt huvud. Om den blir starkare igen, hålla Turning it down. Ett annat knep för att få en låt ur huvudet är att åka någonstans där man kan sjunga eller lyssna på hela låten på full volym. Vi ofta bara en del av låten fastnade i huvudet. Sjunger hela låten släpper hjärnan från en upprepning, och det fungerar bättre än att bara lyssna. Det spelar ingen roll om du är en bra sångerska eller en riktigt usel en. Om du inte har låttexter, kan du få texten på nästan vilken låt från många källor på Internet. Om du verkligen inte vill sjunga, kan du prova antingen fysisk eller mental motion för att få en låt ur huvudet. Prova en joggingtur runt kvarteret, push-ups eller pull-ups, eller några minuter att dansa till din inre sång. Alternativt kan en mental pussel få en låt ur huvudet. Spela ett utmanande omgång Sudoku, gör ett korsord, försöka lösa en Rubiks kub, eller prova att lösa logiska pussel.

Många arbetar med "motgift" låtar för att få en låt ur huvudet. Om du verkar plågas av ett synnerligen irriterande låt kan du välja en annan enkel låt med repetitiva texter eller instrumentella enkelheten att få en låt ur huvudet. Det enda nackdelen med motgiftet låten är det kan bli ditt nästa earworm. Vissa menar sig ha ett motgift till ett motgift för att hålla en annan låt från fastnar. Om du har att få en låt ur huvudet ofta, anser några olika musik val. Först hålla radion. Repetitiva jinglar eller spellistor kan bli din nästa Earworms. Andra, välja att lyssna på komplext strukturerad musik. Om du lyssnar på ett band som Rush, eller ett jazzband som Pat Metheny, du har svårt att hålla jämna steg med tiden underskrifter, eftersom de förändras snabbt. Moderna kompositörer som Phillip Glass, Béla Bartók eller andra kan hjälpa till att hålla Earworms från fastnar.

Omväxlande, lyssna på musik som inte är västerländska. Exempelvis Gamelan musik från Indonesien är så olik västerländsk musik att det ofta kan förvirra hjärnan och håller den inte fastnar på en viss låt. Också välja låtar utan texter, eftersom dessa är minst benägna att fastna. Undvik enkla instrumentals gillar Pachelbel Canon eller det tema låtar till filmer som The Pink Panther eller Mission Impossible . 1812 Overture eller The William Tell Overture bör också undvikas.

Om du trots detta viset, så får man aldrig en låt ur huvudet, en viss acceptans om ärendet kan hjälpa låten försvinner förr. Försök att ignorera den låten, som man kan bortse bakgrundsmusik på arbetet eller i en hiss. Förr eller senare kommer din hjärna engagera sig i något annat, som kommer att få bort irriterande earworm.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.