Finns det någonting sådant som en fri lunch?

konventionella tänkandet att det inte finns något sådant som en "fri lunch", vilket innebär att varje handling, oavsett hur osjälviska eller generösa det kan förefalla, medför någon form av dolda kostnader eller förpliktelser. Denna dolda kostnader kan vara en motprestation arrangemang, där mottagaren av en "gratis" tjänst eller annan förmån blir skyldig att återbetala bidragsgivaren i natura vid ett senare tillfälle. Ett annat resultat av en "gratis lunch" arrangemang kan vara en skyldighet att betala för en dyrare tjänst eller produkt. När mobiltelefon företag erbjuder potentiella kunder en "gratis" telefon, till exempel, finns det ofta ett åläggande som kräver ett flerårigt avtal om tjänster som krävs.

Begreppet "fri lunch" faktiskt började vid tiden för den amerikanska salongen. Saloon ägarna skulle ofta trumma upp verksamhet genom att erbjuda en gratis lunch till alla som in sina anläggningar. Dessa fri lunch erbjudanden varierade från enkla smörgåsar att utarbeta skaldjur och plattor biff. Fångsten var att mottagarna av detta "gratis lunch" var tvungen att köpa minst en alkoholhaltig dryck till fullpris. Medan vissa kunder balked på detta krav, de flesta överens om att villkoret som släpps på fri lunch. Priset på en drink var fortfarande billigare än motsvarande kostnad för en sådan måltid på en restaurang. Det är möjligt att en metaforisk fri lunch sträcker sig ofta till ekonomi och politik. Återigen, många experter eniga om att det inte finns något sådant som en gratis lunch när det gäller världens makroekonomin. Grain donerat till en har drabbats av torka land kan spara på befolkning från svält, till exempel, men tillverkarna av säd som fortfarande måste ta på sig kostnaderna för att producera, lagra och leverera det. Uppenbarligen finns det inget verkligt fri lunch så länge det finns kostnader någonstans att tillhandahålla den. Men det kan även tycka att maten donationer sparat en hel arbetsstyrka från att svälta ihjäl, och deras bidrag till världsekonomin skulle vida överstiger kostnaderna för att hålla dem vid liv tills de kunde återhämta sig från torkan.

Även när man tänker på det mest välgörande sätt som möjligt, är det mycket svårt för en organisation att skapa en verkligt fri lunch. Mottagare av materiellt och finansiellt stöd från ideella eller statliga program stöd kan vara starkt uppmanas att bidra med motsvarande "sweat equity" för att få löpande förmåner. Religiösa organisationer kan tillhandahålla mat, kläder och husrum till behövande, men de kunde också be mottagarna att delta i gudstjänster för att få lindring. Inget av dessa villkor kan anses vara orimlig, men de är förutsättningarna ändå.

I detta fall kan konventionell visdom har fått det rätt. Samtidigt som hoppas på en verkligt "fri lunch" för världens mest behövande befolkningsgrupperna fortfarande vara ett lovvärt mål, det finns ekonomiska, politiska och sociala förhållanden som för närvarande gör det mycket svårt att genomföra ett sådant program på en global skala.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.