Vilka var de första miniräknare Like?

Det finns mycket teknik som vi nu bara tar för givet, och miniräknare är inte annorlunda. Det är en av de moderna bekvämligheter som vi använder hela tiden och helt enkelt inte ens tänka på det, om vi beräknar en tjugo procent tips på en lokal restaurang eller göra jämförande matinköp med våra mobiltelefons kalkylator. Innan den första miniräknare, maskiner för att göra matematiska beräkningar var betydligt större och långsammare. Saker och ting har sannerligen kommit en lång väg sedan de första fickräknare uppfanns. Om du vill vara tekniskt, kan man hävda att den första miniräknare var Abacus. Används inom en mängd olika forntida kulturer och används än idag i olika delar av världen, är Abacus ett enkelt räkna variant gjord av pärlor eller stenar som glider längs sladdar eller fåror. Detta instrument användes före det moderna talsystemet antogs även, och används fortfarande i många kulturer i dag.

Efter år av vetenskapliga, matematiska och tekniska framsteg, var de första maskinerna äntligen uppfanns som kunde göra enkla matematiska. Det fanns många olika maskiner som används i en mängd olika sätt, men alla saknade ett vanligt inslag-bärbarhet. Mekaniska räknemaskiner, exempelvis, skulle kunna användas hand vevar och väger tjugo eller trettio pounds. IBM introducerade den första all-transistor kommersiella elektroniska räknare 1954. Det var inrymt i ett flertal stora skåp och kunde ha varit din för lågt pris på ca $ 80. 000 (USD).

Slutligen i slutet av 1960-talet och början av 1970-talet första fickräknare började dyka upp. Texas Instruments lanserade den första av många under 1967, som vägde in på knappt tre pounds. Snarare än att använda en LCD-skärm, trycktes resultaten av sina beräkningar-multiplikation, subtraktion och division-på papper tejp. Användaren kan indata så många som sex siffror och det tryckta resultatet var lika stor som tolv. En annan av de första fickräknare ritades av märket Sharp och infördes 1971. Här använt en fluorescerande display samt uppladdningsbara batterier och väger ungefär ett halvt kilo. Detta var fortfarande inte precis något man kunde tote runt i fickan med stor lätthet, men var en signifikant minskning i storlek och styrka användning i förhållande till vissa av de andra första fickräknare.

>

Andra tekniska framsteg vid den här tiden ledde till den första fickräknare som används integrerade kretsar. Den första av dessa infördes i Japan och även råkade vara den första som använt en LED-display samt utbytbara batterier. Användning av integrerad krets "chips" återigen minskade kraftigt i storlek räknemaskiner. Av 1972, några av de första fickräknare som införs vägde så lite som 2,5 gram och var mindre än en tredjedel av en tum i bredd. Slutligen dessa räknemaskiner var en storlek som verkligen skulle passa i någons ficka. Ytterligare framsteg möjliggjorde priserna på miniräknare att bli överkomliga för så gott som alla inom några år.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.