Vad är lagen om oavsiktliga konsekvenser?

lagen om oavsiktliga konsekvenser är utväxt av många teorier, men var förmodligen bäst definieras av sociologen Robert K. Merton 1936. Merton skrev en artikel, den oväntade konsekvenser ändamålsenlig Social Action , som omfattar fem olika sätt att åtgärder, i synnerhet de som i stor skala av regeringar, kan få oväntade konsekvenser. Dessa reaktioner kan "vara positiv, negativ eller bara neutralt, men de svänga bort från syftet med den första talan. Merton beskrev också fem skäl till varför en "lag" eller förändring kan falla under rubriken lagen om oavsiktliga konsekvenser. De två främsta anledningarna till varför lagen om oavsiktliga konsekvenser verk, enligt Merton, är att upphovsmän en social förändring är antingen okunniga möjliga långtgående effekter av lagen eller gör fel när de utvecklar en förändring som inte har de effekter de önskade. Andra orsaker till varför vi ibland inträffar efter någon typ av evenemang, nya vetenskapliga utveckling, eller fördrag som passerar kan ha att göra med "egenintresse", så mycket att en person som desperat vill se en förändring utvärderar inte slutliga effekterna av denna förändring. En människas värde system kan också misslyckas med att få dem att se förbi sina system när de tar en åtgärd av något slag för att utvärdera hur lagen om oavsiktliga konsekvenser skulle kunna fungera. Den femte orsaken till lagen om oavsiktliga konsekvenser är självförgörande profetia. I detta fall Merton var uttryckligen hänvisar till hur samhället falskeligen kan förutsäga något hot mot samhället och för att undvika det, kan förändra samhället på något viktigt eller drastiskt sätt.

Alla åtgärder, från minsta till största, kan få oförutsedda resultat. På ett sätt är att vänta, eftersom även i mycket små system, som en enskild familj, individens intensivt komplexa varelser. När du tittar på ett samhälle som helhet, är mekanismerna bakom den så invecklad och oerhört utmanande, som du kan förvänta dig nästan allt som skulle påverka samhället för att få oönskade resultat. Du kan titta på hur lagen om oavsiktliga konsekvenser inträffar i en familj system. Till exempel kan du bestämmer dig för att sitta ner med barnen för att titta på en familjefilm. Avsikten kan delvis egoistisk, eftersom du vill se filmen, och om du aldrig sett det innan du kan vara okunnig om möjligheten att konsekvenserna uppstår från att titta på filmen. Säg fem år gamla i familjen blir illa rädd för något som du skulle se så oskyldig.

Även om målet kan ha varit att se filmen och har någon familj tid, föder upp ett oförutsett resultat huvudet, och du sedan har ett barn som avbryter sömnen för nästa år genom att ha mardrömmar. Ibland kan du inte gissa på vad en ofrivillig konsekvens skulle kunna vara. Ett barn kan växelvis vara så imponerad av filmen att han eller hon växer upp till en skådespelare, manusförfattare, eller en regissör. Dessa är inte målen med familjen filmkväll, de är oväntade konsekvenser. Men exemplet visar att även den minsta åtgärd kan antingen ha negativa konsekvenser eller liv-förändra påverkar du förmodligen inte skulle ha ansett.

oftare, folk utvärdera hur lagen om oavsiktliga konsekvenser verkar på en mycket större skala . Till exempel välfärdsprogram, som syftar till stöd familjer i ekonomiska problem ledde till ofrivillig konsekvens av vissa folk avsiktligt vistas på välfärden och "missbruka systemet. " Detta ledde till välfärdsreformer, särskilt som fattats av clintoneran av 1990-talet då personer fick en begränsad tid för att dra sina liv tillsammans igen.

en ofrivillig konsekvens av välfärdsreformer var binda det satt många ensamstående mödrar i. Eftersom de var tvungna att återgå till arbete, och de fortfarande kunde saknar utbildning för att utföra högt betalande arbete var de tvungna att kämpa för att hitta barnomsorg som skulle vara billig nog. Några kvinnor som deltog i det amerikanska welfare to work program befann sig i ännu större fattigdom när de började arbeta, och behovet av billig barnomsorg lagt en tung börda för barntillsynen, och ibland placerade barn i barnomsorg program som inte var väl köra .

Nästan varje lag, varje uppfinning, alla fördrag, och varje storskalig satsning har oavsedda konsekvenser, som kan förändra hela samhället. Med tillkomsten av antibiotika förebådat botemedel för sjukdomar som tidigare hade visat sig dödsstraff, men en ofrivillig konsekvens var utvecklingen av resistenta bakterier som motstår antibiotika. Det kan vara omöjligt att helt förutse hur eventuella förändringar i ett samhälle som i slutändan kan påverka det, på många sätt, till dess att dessa effekter är redan sker. Det är en lag som ofta observeras bäst i efterhand.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.