Vilka olika typer av vampyrer i Folklore?

Lejonparten av vampyr lore kommer från Östeuropa och de omgivande områdena, folklore traditioner från hela världen funktionen olika former av blodsugande monster. Några liknande varelser tömma sina offer för psykisk eller sexuell energi, hälsa, eller qi (livet väsen). Några av de mest kända typerna av vampyrer diskuteras nedan. I Europa är de flesta legend om vampyrer arvet från slaviska kulturer. Vampire lore blomstrade bland romaniserat invånarna i östra Europa, rumäner, var och ytterligare information från myter om zigenare i området. Indien, förfäders hemland av zigenare, funktioner också omfattande traditioner om vampyrer. Den kanske mest kända formen av vampyrer, populär av skönlitteratur och film i västvärlden, är Nosferatu . Detta rumänsk vampyr är oäkta barn till två utomäktenskapliga barn, och han anlitas blodsugande och sex med dödliga kvinnor. Enligt legenden, en kvinna alltså impregnerad kommer att ge upphov till en häxa eller en moroii , en "levande vampyr" i motsats till den undead sorten. Moroii identifieras vid födseln av deras håriga utseende, även om sådana funktioner som en fosterhinnor, en svans, eller en extra bröstvårtan kan också vara tecken Vampiric identitet. Den andra huvudtypen av vampyrer på rumänska kulturen är strigoii . Strigoii är antingen levande häxor eller undead vampyrer, men den levande dem bli fullfjädrat vampyrer efter sin jordiska död. Living Strigoii kan skicka sina själar ut på natten för att samtala med andra i sitt slag, och odöda livnär sig på blod från människor och boskap. Ordet strigoii kommer från namnet på en antik romersk bloodusucker, Strix , en nattlig fågel som livnär sig på människor.

zigenare, eller romer, traditionellt tror att dödas själar kvar nära sina kroppar och ibland vill komma tillbaka. Den mullo , den romska version of the Vampire, vanligtvis återvänder till den mänskliga världen wreak hämnas på en släkting som har på något sätt gjort den döde fel. De suger blod från sina offer och på annat sätt plåga honom eller henne. Zigenare tror också på dhampir , son till en vampyr och en dödlig kvinna, vanligtvis vampyr änka, som är skicklig på att jaga och döda vampyrer. Den indiska kulturen som Den romska befolkningen härstammar också har många traditionella blodsugande varelser, särskilt gudomen Kali , den "svarta gudinna. Indian vampyrer inkluderar Bhut , det onda spöke av en man som dog en för tidig död, och Vetala . Båda vampyr sorter ofta kyrkogårdar, animera lik, och attackera levande. Den Brahmaparush , från norra indisk folklore, dricker sitt offrets blod genom ett hål i skallen och sedan äter hjärnan, äntligen dansa med offrets tarmar virad runt huvudet.

Creatures liknande europeiska vampyrer finns i kulturer över hela världen. Ett intressant exempel är den kinesiska hopping lik , en undead monster som dödar sina offer genom att dränera sin qi . Annan välkänd blodsugare är det centralamerikanska chupacabra , som livnär sig på kött och blod av boskap under natten.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.